Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lättlärd och lyhörd kvinna sökes

Du ska vara kvinna, disciplinerad, lyhörd och mode­intresserad. Det är vad som krävs för att få vara personlig assistent åt en 35-årig man i sommar.

Den som får jobbet får också ett klädkonto – men det är mannen som bestämmer vad du har på dig.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Annonsen från ett företag som förmedlar assistanstjänster har legat uppe på Arbetsförmedlingens platsbank.

Där kunde man läsa om vilka kvalifikationer som krävs för att få jobba med en 35-årig man i sommar; bland annat ska man vara ”noggrann, disciplinerad, lättlärd & lyhörd”.

Eget klädkonto

I annonsen kunde man också lockas av att få ett eget klädkonto:

”Då brukaren kräver en enhetlig klädsel mellan dig och honom när du jobbar så kommer du även att fritt disponera över ett klädkonto (5000kr/månad) som används till ditt eget inköp av lämpliga arbetskläder.”

Chefen för företaget som står bakom annonsen, tycker inte att klädkraven är märkliga och påpekar att klädkontot betalas med mannens egna pengar och inte med assistansbidraget.

– Jobbar du i en klädbutik eller på en bensinstation så finns det underliggande klädkoder. Brukaren har valt att också ha en klädkod, och det tycker inte jag är så konstigt, säger han.

Det står att klädkontot ska användas till inköp av ”lämpliga arbetskläder”. Vad menas med det?

– Det ska göras upp individuellt mellan brukaren och den som jobbar. Den som jobbar får fria händer med klädkontot utifrån vissa riktlinjer från brukaren, säger chefen.

"Upphör aldrig att förvånas"

Men både Kommunal och KFO reagerar på annonsens krav och utformning.

– Man upphör aldrig att förvånas. Jag har ingen aning om vad det är för brukare, men att man har ett klädkonto och ska ha en enhetlig klädstil, det känns inte seriöst, säger Margaretha Johansson, ombudsman på fackförbundet Kommunal.

Anita Fink Knudsen på arbetsgivarorganisationen KFO, som Göteborgs Familjeassistans AB är anslutet till, tycker att formuleringen ”noggrann, disciplinerad, lättlärd & lyhörd” är olämplig, och att klädkontot är problematiskt.

– Vi anser att det känns främmande med någon slags uniformering, även om den är exklusiv och inhandlad i de fräckaste boutiquerna, säger hon.

Jobbannonsen försvann

Något liknande klädkrav som i den här annonsen har varken Anita Fink Knudsen eller Margaretha Johansson stött på.

– Vi förespråkar att man ska få arbetskläder. Men vad betyder det i det här fallet? Det vi menar med arbetskläder är kläder efter väder, kläder som man ska använda för att inte förstöra sina egna. Så låter det inte riktigt här, säger Margaretha Johansson.

Folk som hört av sig till GP tycker att annonsen är sexistisk. Finns det risk att den handlar om mer än att laga mat och hjälpa till?

– Det är klart att vi har fall där brukaren vill ha vissa tjänster, så att säga. Det här är en utsatt bransch. Man ska vara tydlig när man ringer och kollar upp, vad det är som ingår i jobbet. Man ska vara nogsam i början och lita på sin magkänsla. Om man känner att något är fel, då ska man berätta för till exempel Försäkringskassan, säger Margaretha Johansson.

Jobbannonsen försvann några timmar efter att GP ringde upp företaget som lagt ut annonsen. När GP får tag på chefen igen säger han att de var tvungna att ta bort annonsen eftersom så många sökt tjänsten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.