David Lindén bor i korridor på Kjellmansgatan i Masthugget.
David Lindén bor i korridor på Kjellmansgatan i Masthugget.

Lättare att få studentbostad

ANNONS
|

Det hårda trycket på studentbostäder som rådde för några år sedan tycks ha lättat, mycket på grund av att det har byggts omkring

3 000 nya studentbostäder under 2000-talet. Både på Chalmers- och SGS Studentbostäder råder inför höstterminen någorlunda balans mellan tillgång och efterfrågan, en tendens som har synts tidigare men som är särskilt tydlig i år.

Men vid den här tiden på året, då efterfrågan ökar i och med att antagningsbeskeden anlänt, kan ingen student som inte har stått i kö förvänta sig att få en studentbostad. Kötiderna varierar för enkelrum i korridor från sex månader och uppåt.

ANNONS

- Det är lättare än förra året just nu i slutet av juli att få en studentbostad, men det kan ändras närmare terminsstarten, säger Lone Wollding, bostadsförmedlare på SGS.

Sämre efterfrågan

Fram till vecka 30 har SGS registrerat 177 lediga bostäder från augusti, september och oktober. Den större delen av dessa är korridorrum. Det kan bli ännu fler i början av nästa vecka då de med en månads uppsägningstid säger upp sina lägenheter från första september.

I våras stod cirka 100 bostäder outhyrda hos SGS, vilket bekräftar bilden av att trycket på studentbostäder lättat. Det gällde främst enkelrummen i korridorer i områden som Olofshöjd i Johanneberg och Ostkupan i Krokslätt. SGS har inte byggt några nya korridorrum alls de senaste åren, eftersom man upplever att efterfrågan på dessa är sämre.

- Det är de nya lägenheterna med högre hyror som är lättast att hyra ut, enkelrum i korridor är svårare, säger Mats Odersjö, vd för SGS Studentbostäder.

Detta trots att SGS:s nya enrumslägenheter har hyror som ligger på mellan 3 000 och

5 000 kronor. För den som har studiemedel på 7 364 kronor i månaden är det höga hyror. Ytterligare hyreshöjningar är att vänta de kommande fem åren, fram till 2011 höjs hyrorna med 1 procent årligen.

ANNONS

- Ur studentsynpunkt är det naturligtvis inte rimliga hyror, men om man ser till vad det kostar att bygga och underhålla så är det det, säger Mats Odersjö.

Chalmers studentbostäder har ett femtontal lägenheter utlagda på Boplats. De nybyggda studentbostäderna som bostadsbolaget erbjuder ligger i anslutning till Chalmers. Hyrorna ligger i snitt på drygt 4 000 kronor för en etta på mellan 25-28 kvadratmeter, exklusive internet- och elkostnader.

- Vi har inte byggt några korridorrum, folk vill inte bo i korridor, då satsar vi inte på det, säger Kristina Kyllerstam, ekonomichef på Chalmers studentbostäder.

"Sticker i ögonen"

Trycket på Chalmers äldre centrala studentbostäder på 18 kvadratmeter med pentry, med hyror på runt 3 000 kronor i månaden, är högre än på de nya dyrare.

- Det är plånboken som styr, men om det inte finns billiga lägenheter så tar man de dyrare. Läget och internetuppkoppling är viktigt för studenterna, säger Kyllerstam.

Moa Neuman, ordföranden för Göteborgs förenade studentkårer, tycker inte att studentbostadsbolagen har en riktig bild av hur studenterna vill bo.

- För många studenter sticker det i ögonen att man bygger så fina lägenheter med ekpanel. Det är ett system som bygger på att studenterna får pengar från annat håll förutom studiemedlet. På lång sikt får det konsekvensen att det blir dyrt att vara student, säger hon.

ANNONS

Moa Neuman tycker inte att det är särskilt konstigt att alla studenter inte vill bo i korridor.

- I Sverige är medelåldern bland studenterna hög och cirka tjugofem procent har barn. De vill ha ett eget kök och ett vuxet boende, korridorrum är bra den första tiden, därför behöver man båda delarna, säger hon.

Studenter och lägenheter

Studenter och bostadsbidrag

ANNONS