Lätt komma åt känsliga ritningar

ANNONS
|

–Att det går att få ut byggritningar på de här husen tycker jag låter bekymmersamt, säger Klas Friberg, biträdande länspolismästare i Göteborg.

Vilken hjälp har den undre världen av den svenska offentlighetsprincipen för att förbereda sig inför ett tillslag?

Frågan har aktualiserats efter det spektakulära helikopterrånet i Västberga, eftersom förövarna visste precis hur de skulle gå till väga vid överfallet. De landade helikoptern exakt på taket till värdedepån och var utrustade med slägga och motorkap. Verktygen använde de sedan för att slå sönder ett glastak och såga upp gallerburar, som sedan länsades på omkring 65 miljoner kronor.

Det är alltså mycket som tyder på att rånarligan haft tillgång till detaljerad information om värdedepån.

ANNONS

Men kan vem som helst få tillgång till ritningar över känsliga byggnader? Svaret är ja.

Utsatta objekt

GP valde ut sex objekt som skulle kunna vara attraktiva för brottslingar eller som redan har utsatts för kriminella handlingar.

• Rättscentrum, som just nu byggs i anslutning till polishuset med plats för åklagarämbete, häkte och tingsrätt.

• Göteborg City Airport (GSE)

• Postterminalen på Kruthusgatan – utsattes för rånförsök 2008.

• Riksbankens kontanthanteringskontor i Mölndal

• Visiras värdedepå i Mölndal – utsattes för rånkupp 2009.

• Landvetter flygplats – utsattes för värdetransportrån 2006.

I stadsbyggnadskontorets arkiv var det bara ritningarna över en hangar för helikoptrar på GSE som inte fick lämnas ut. Allt annat med Göteborgsanknytning som vi tittade på var det bara att bocka för och begära ut.

Där hittade vi till exempel ritningar över rastgårdar och insynsskydd i anslutning till nya Rättscentrum och en skiss över en förbindelsegång mellan byggnaderna.

Den senare kostade oss tjugo kronor att få ut.

–Det är en komplicerande faktor utifrån ett säkerhetsperspektiv att det går att få ut den typen utav handlingar, så man kan planera olika typer av aktiviteter, som fritagningsförsök. Det här aktualiserar ju behovet av åtgärder att skyddsklassificera vissa byggnader, säger Christer Krohn, häkteschef i Göteborg.

ANNONS

När vi ringde till Mölndals kommun meddelade en vänlig tjänsteman, att det gick bra att komma och se på mikrokorten med ritningarna över de båda fastigheter som innehåller Riksbankens kontor respektive värdedepån. Sedan var det bara att begära ut de man ville ha.

Däremot hänvisade Härryda kommun till Luftfartsverket, när vi ville se på ritningar över Landvetter flygplats. Det slutade med att Luftfartsverkets informationsavdelning meddelade att vi skulle få tillgång till översiktsritningar över flygplatsen, med undantag av skisser som var alltför detaljerat utformade.

Skyddsklassificerad

–Om en byggnad är skyddsklassificerad kan man hemligstämpla handlingarna. Det borde man rimligtvis kunna göra med de objekt ni har tittat på. Jag har svårt att se värdet i att det ska finnas fri tillgång till hur det ska se ut i en domstolsbyggnad, säger Gunnar Andersson, förste stadsjurist i Göteborgs Stad.

Varför är det ingen ens som frågar vad man heter, när man begär ut känsliga ritningar?

–Det får man inte göra. Det är en av de grundläggande principerna i offentlighetsprincipen att vem som helst kan begära ut offentligt material utan att bli kontrollerad. Men jag tycker att man relativt enkelt skulle kunna lösa detta lagstiftningsmässigt genom att klassificera vissa byggnader som samhällsviktiga. Ritningar eller tekniska beskrivningar över dessa lämnar man inte ut, säger Gunnar Andersson.

ANNONS

I Göteborg ska hela rättsväsendet samlas på ett ställe, vid Ernst Fontells plats. Här ska byggnaderna för häkte, åklagarämbete och en ny tingsrätt ligga nära varandra.

ANNONS