Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lätt att få tag på kniv på HVB-hemmet

Alexandra Mezher, 22, dödades med hugg från en kniv som tillhörde det HVB-hem där hon jobbade. Dessutom hade den mordåtalade blivit påkommen med en kniv dagen innan mordet. Under rättegången har åklagare Linda Wiking visat hur lätt det var att få tag i en kniv inne på hemmet. I dag avslutats rättegången. Följ GP:s liverapportering.

Under hittills tre rättegångsdagar har mordet på Alexandra Mezher avhandlats i Göteborgs tingsrätt. I dag är sista förhandlingsdagen. Nu kommer åklagare och advokat framföra hur de anser att den åtalade mannen ska dömas.
Hittills under rättegången har man bland annat gått igenom bevis som ska visa hur gammal den mordmisstänkte mannen är, man har försökt kartlägga vad som hände den där tragiska januarimorgonen och vittnen samt den åtalade fått berätta om händelsen.
Men den misstänkte mördarens minnen är vaga.
– Jag kommer ihåg att jag försökte sticka mig själv och att några försökte hindra mig, och att Alexandra var på plats, sa han och fortsatte.
– Det enda jag minns är att killarna höll fast mig.
Han berättade också om att han mått fåligt.
– Han berättade också Jag brukade höra röster, varför lever du? Då brukade jag bli rädd och vilja fly därifrån, sa han.

Skar sig i låret innan mordet

Dessutom har åklagaren visat på hur lätt det var att få tag i en kniv inne på HVB-hemmet. Under rättegången har det kommit fram att den åtalade mannen, dagen innan mordet på Alexandra, påträffats med en kniv. Han satt då i sitt rum på boendet och skar sig i låret. Trots detta valde hans stödperson att åka från hemmet klockan tio på kvällen. Då ska den åtalade mannen ha sovit. Kvar var då Alexandra, som ensam personal, med flera boende.
Och morgonen därpå inträffade den dödliga attacken – med en kniv från boendet som mordvapen.
Åklagaren Linda Wiking berättade att det fanns ett skåp i köket på boendet som var låst med ett hänglås. Här inne skulle knivarna förvaras. Man kunde dock ändå öppna skåpet en aning så att det blev en springa varigenom man kunde stoppa in en hand och komma åt det som låg på den nedersta hyllan. Det bevisades under rättegången även med bilder. Dessutom finns bilder på köket, som togs efter mordet, där knivar och saxar ligger på olika ställen – tillgängliga för alla.

Kritiska advokater

Försvarsadvokat Claes Kennedy berättar att man inte undersökt hur den åtalade fått tag på kniven.
–Om boendet har slarvat med inlåsningen av knivarna så är det naturligtvis oerhört allvarligt, säger han.
Även målsägarbiträdet Hans Gaestadius tycker att det är märkligt:
–Det är väldigt anmärkningsvärt att inte HVB-hemmet har bättre kontroll på de sakerna. 
Han fortsätter:
–Det upprör, särskilt när den här killen hade visat tecken på att vara instabil. Det hade ju inträffat en incident dagen innan. Han hade skurit sig i låret men någon hade avväpnat honom. Det var en kniv, vad vi förstår en matkniv.

Byggt om köket

Staffan Andersson är pressansvarig på Living Nordic AB som driver HVB-hemmet. Han säger att han inte känner till att mannen ska ha huggit sig själv i låret, men däremot att man vid ett tidigare tillfälle tagit en kniv i beslag som mannen gömt inne på sitt rum. 
–Hur han fick tag på kniven som användes vid attacken får rättegången visa. Men vår policy på alla våra hem har alltid varit att förvara alla knivar i låsta skåp. Nu har köket på det aktuella HVB-hemmet byggts om och vi förvarar numera alla knivar i skåp med digitala lås, säger Staffan Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.