Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Systrarna Adalheidur och Gyda Johannesdottir vill hjälpa tiggaren Krasto Kristanov.

Läsare vill hjäpa Krasto

Flera läsare har hört av sig till GP och undrar om tiggaren Krasto Krastinov får någon hjälp. - Vi kom till stan för att se om vi kan göra något, säger Adalheidur Johannesdottir.

Krasto Krastinov står som vanligt med sin mugg vid Kungsportsbron och tigger på onsdagsförmiddagen. GP har med sig tidningen och visar honom. Han tittar på bilderna och säger att han inte kan läsa.

- Jag vill bara hem till Bulgarien, livet är svårt här också. Det går knappt att få ihop pengar till mat, säger han.

Artiklarna om hur han greps och anhölls som misstänkt för att ha rånat en kvinna har väckt reaktioner. Han släpptes efter drygt två dagar som frihetsberövad och nu är kvinnan misstänkt för att ha pekat ut en oskyldig person. Misstankarna gäller urkundsförfalskning, falsk angivelse och falskt larm.

Systrarna Adalheidur och Gyda Johannesdottir, som läste om Krasto Krastinov i GP, åkte till stan vid lunchtid på onsdagen för att försöka hjälpa honom. De är mycket upprörda för att han anklagades för rån och att det sedan visade sig att ingenting stämde.

- Jag förstår inte att någon som har allt kan tänka sig att utnyttja honom så. Han var ett lätt offer att skylla på, för vem tror på en tiggare, säger Adalheidur.

Gyda har med sig gitarren. Hon tänkte spela lite och samla in pengar till Krasto Krastinov.

Andra läsare undrar om någon hjälper Krasto att ansöka om ersättning hos Justitiekanslern. Den som har varit anhållen i minst 24 timmar i sträck eller häktad kan ansöka om ersättning när förundersökningen har avslutats utan att åtal har väckts. I Krastos fall kan det handla om mellan 3 000 och 5 000 kronor.

- Om han tar kontakt med mig kommer jag att hjälpa honom, han har mina uppgifter, säger Krastos advokat William Källberg.

I vissa fall kan socialjouren hjälpa till med pengar för den som önskar resa hem. Men det är upp till personen själv att ta kontakt. Det säger Marianne Svensson vid socialjouren.

- Generellt är det så att man har rätt att ansöka om ekonomiskt bistånd för att återvända till sitt hemland, förutsatt att man inte har en egen inkomst, säger hon.

Även Stadsmissionens verksamhet Crossroads, som riktar sig till fattiga EU-medborgare, har fått en förfrågan från en privatperson om man kan hjälpa Krasto Krastinov. Projektledaren heter Claes Haglund.

- Vi kommer att försöka hjälpa till. Hela historien sätter ljuset på hur utsatta de här människorna är, säger han.

Kvinnan förnekar brott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.