Famijen Lubiczer - pappa Bernard, dottern Carina Östlund och mamma Alicja - förlorade sin son och bror Alexander.
Famijen Lubiczer - pappa Bernard, dottern Carina Östlund och mamma Alicja - förlorade sin son och bror Alexander.

Läsare om Fallet Jesper: Han är inte ensam

Efter GP:s granskning av fallet Jesper har reaktionerna strömmat in från läsare som varit med om liknande händelser. Nu vill de berätta att Jesper inte är ensam om sitt öde.

ANNONS
|

Många som hört av sig är drabbade eller anhöriga till personer som varit med om liknande situationer.

- Jesper var inte ensam. Min bror Alexander dog också av mediciner. Han blev bara 27 år, berättar Carina Östlund.

Hennes mamma Alicja Lubiczer och pappa Bernard Lubiczer sitter bredvid.

De visar foton på sin son Alexander Lubiczer. Han kom i kontakt med mediciner för första gången i tonåren. Alexander var en känslig och blyg kille. Han var duktig i skolan och drömde om att bli journalist.

ANNONS

Men under tonåren utvecklade han tvångsbeteenden och i vuxen ålder gick det över i ångestrelaterade problem. Alexander fick hjälp via Sahlgrenskas psykiatri som skrev ut många läkemedel, främst ångestdämpande.

Enligt familjen märkte de på senare år hur Alexander blev allt mer inåtvänd. Hans personlighet försvann sakta och han var ofta sluddrig och "groggy" av sina mediciner. Familjen försökte flera gånger larma psykiatrin om hur Alexander blivit.

I ett brev i januari 2014 skrev föräldrarna till psykiatrin att man var mycket oroliga över Alexanders läkemedelsberoende. De fick inget svar. Istället trappades medicinerna upp.

Familjen visar utdrag från Alexanders recept. Hundratals tabletter – många både starka och beroendeframkallande. Stesolid, Fluoxetin, Lyrica, Mirtazapin, Zolpidem och Lepheton var några exempel.

- Vi försökte larma i flera år. Alexander försvann i sig själv. Medicinerna åt upp honom. Men ingen lyssnade, säger mamma Alicja Lubiczer.

Allt slutade tragiskt en augustikväll år 2014. Mamma Alicja var på väg till Bulgarien och på flygplatsen pratade hon via telefon med Alexander som just skulle sätta sig och äta kvällsmat. Dagen efter åkte pappa Bernard förbi Alexanders lägenhet.

ANNONS

- Han låg på golvet. Han hade bara fallit ihop. Maten stod fortfarande framme på bordet, säger pappa Bernard samtidigt som mamma Alicja brister ut i gråt.

I lägenheten hittades stora mängder läkemedel som Alexander hade hämtat ut på apotek. Dödsorsaken fastställdes senare vara läkemedelsförgiftning. Allt tydde på att det var en olyckshändelse.

Systern Carina minns fortfarande när två äldre män kom och bar ut hennes brors kropp ur lägenheten.

- Det kändes så fel. Varför skulle två gamla människor komma och hämta min bror? En ung människa som hade hela livet framför sig, säger Carina Östlund.

- Varför lyssnade inte vården på oss? Ingen tog oss på allvar, säger Bernard Lubiczer.

GP har förgäves sökt ansvariga på den psykiatriska kliniken. Familjen Lubiczer vill nu som många andra GP-läsare att man börjar prata mer om läkemedelproblemen i samhället.

- Tack för att ni skriver om detta. Min sambo dog av en läkemedelsförgiftning, berättar en man som ringt in.

En annan person har mejlat in och berättar att hon nyligen har begravt en bekant som dött av en överdos av förskrivna tabletter.

ANNONS

- Vilket vansinne! Och när man tackar nej eller ifrågasätter vad man får förskrivet blir man väldigt illa behandlad kan jag vidimera, skriver personen.

Läsaren Therese vill berätta om sin sambo Björn som fick mängder av smärtstillande och ångestdämpande läkemedel från vården. En morgon slutade Björn att andas.

- 11.13 stormar fem ambulansmän och två poliser in i lägenheten. Björn fördes till Sahlgrenska och hamnade i respirator på intensivavdelningen. Han hade varit utan syre i cirka 25 minuter och kroppen kyldes ner i ett försök att skydda hans organ. Läkarna meddelade mig att situationen var ytterst allvarlig och att det inte var säkert att han någonsin skulle vakna upp igen, säger Therese och berättar att de senare tog beslutet att stänga av respiratorn.

En annan kvinna som ringt in berättar om sin son som dog för bara några månader sen. Han tog starka smärtstillande och hittades död i sin lägenhet av en överdos.

- Han hade jobb, lägenhet, en flickvän. Det är så fruktansvärt. Det var som ett slag i magen att läsa det här om Jesper. Det var som att läsa om min son, säger kvinnan.

ANNONS

- Det är synd att det här ämnet är så tabubelagt. Det är dags att vi börjar prata om problemen med alla dessa läkemedel, säger en annan man som ringt in.

VET DU MER?

Vet du som läsare mer om starka mediciner? Har du erfarenheter av läkemedelsmissbruk?

Hör av dig till GP:s grävreporter Michael Verdicchio på telefon 031-62 41 94 eller e-post michael.verdicchio@gp.se

ANNONS