Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet.
Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet. Bild: Meli Petersson Ellafi

Lärarförbundet: Lärare kan ändå inte bli mer utsatta

Beskedet om slopade restriktioner tas emot med försiktigt optimism av Lärarförbundet vars medlemmar emellanåt beskrivit sig som ”kanonmat” under pandemin.
– Lärare kan inte bli mer utsatta än vad de redan är, säger Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg.

ANNONS
|

Beskedet om att i stort sett alla restriktioner från och med onsdagen den 9 februari slopas innebär att samhället successivt närmar sig en vardag som den såg ut innan pandemin.

Lärarförbundet som under stora delar av pandemin belyst sina medlemmars utsatthet hoppas att beskedet kan leda till en mer stabil situation i skolan.

LÄS MER:Sverige öppnar upp igen –restriktionerna slopas på onsdag

Någon kritik mot regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut vill åtminstone inte den lokala avdelningen i Göteborg rikta.

– För lärare som ändå inte har kunnat distansera sig innebär det här ingen större skillnad. Lärare kan inte bli mer utsatta än vad de redan är. Förhoppningsvis är det här beskedet ett ljus i tunneln – att sjukdomen snart inte längre klassas som samhällsfarlig och att vi snart kan få en mer stabil situation i undervisningen, säger ordföranden Andrea Meiling.

ANNONS

Vinterkräksjukan oroar

Hon hoppas och tror på att slopade karantänsregler innebär att sjukfrånvaron i skolorna kan bli lägre.

– Nu hoppas vi att våra kollegor som är sjuka blir friska, och att smittspridningen börjar minska.

Den största farhågan som Andrea Meiling ser med att samhället öppnar upp igen är att andra sjukdomar, som tack vare restriktionerna tryckts tillbaka, nu kommer att blossa upp igen.

– Vi har ju inom skolan alltid pratat om ”vabruari”. Nu är vi ju så klart oroliga över att andra sjukdomar som vinterkräksjukan, som i stort sett uteblev förra året, och vanliga influensor istället ska brisera.

LÄS MER:Grattis Sverige, men var det verkligen värt det?

Hoppas människor fortsatt stannar hemma vid förkylning

Inte heller hos Vårdförbundet i Västra Götaland vill man rikta någon direkt kritik mot beslutet att öppna upp samhället.

Martin Håland är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland:

– Jag tar emot beskedet med försiktig optimism, men känner samtidigt en oro över att det ska leda till en ökad beläggning på våra sjukhus, men det går på förhand inte att veta om smittspridningen kommer att ta en ny topp eller inte, säger han.

Han berättar att Vårdförbundet nyligen informerades om att sjukfrånvaron bland de anställda inom vården i Västra Götalandsregionen legat på omkring 20 procent den senaste tiden.

Om smittan nu ökar konstaterar han att det kommer att bli färre personer som kan ta hand om de som behöver vård.

ANNONS

– Det är först efteråt vi kommer att veta om det här beslutet var rätt eller inte. Vi får se om det blir en ökad beläggning eller om människor kommer att klara sig med egen vård i hemmet, säger han.

Myndigheterna tror läget blir hanterbart

Lyssnar man på de nationella myndigheterna kommer dock samhällsviktig verksamhet att klara även de kommande veckorna, även om Socialstyrelsen bedömer att det för vården ”kommer vara fortsatt ansträngt ett par veckor till”. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tror att lättade karantänsregler ändå kommer göra att personalbortfallet framöver minskar.

– Den generella bilden är att det borde få en positiv effekt för möjligheten att bedriva samhällsviktig verksamhet av olika slag, under förutsättning att de minskade restriktionerna inte skulle medföra att smittan sticker iväg väldigt kraftigt och förändrar något i den riktningen, säger Svante Werger, särskild rådgivare på MSB.

Det kommer den inte att göra, bedömer Folkhälsomyndigheten, tack vare en hög vaccinationstäckning och att många nyligen varit smittade. Om smittan ändå ökar kanske vissa ställer sig frågan om det nu blir mer okej att gå till jobbet med lättare symptom, om det behövs för att upprätthålla samhällsviktiga funktioner.

– Jag tycker man ska tänka som man har tänkt innan, att man ska undvika att gå till arbetet när man är sjuk. Det är grundkonceptet. Sedan får varje arbetsplats, varje arbetsgivare, diskutera hur man kan hantera situationen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS