Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gamlestadsskolan. Arkivbild.  Bild: Olof Ohlsson
Gamlestadsskolan. Arkivbild. Bild: Olof Ohlsson

Lärare sluter upp bakom kritiserad rektor

Efter att ha rundat rekryteringsreglerna och anställt nära släktingar beslutade kommunen att omplacera en av Gamlestadsskolans rektorer. Nu rider en stor del av personalen på skolan ut till försvar för sin rektor.
"Vi är förtvivlade, oroliga, arga och besvikna", skriver man i ett öppet brev.

Tidigare under hösten avslöjade GT att Olof Stigert, rektor på Gamlestadsskolan, hade anställt flera nära släktingar till både längre vikariat och fasta tjänster på skolan.

Efter ett anonymt visselblåsartips inledde kommunen en jävsutredning där det visade sig att han hade rundat kommunens rekryteringsregler, vilket tidningen skrivit flera artiklar om.

Stigert ska ha varit ansvarig för anställningsavtal för fyra av sina släktingar vid minst sju tillfällen.

”Alla tjänster har inte utannonserats eller haft någon rekryteringsprocess och det har också förekommit felaktiga anställningsformer, vilket innebär att släktingarna kan ha gynnats av att känna rektorn gentemot andra potentiella sökanden", står det bland annat i kommunens utredning.

LÄS MER: Göteborg i bottenskiktet när Lärarförbundet korar bästa skolkommun

Protestbrev från anställda

Förra veckan beslutade kommunens grundskoleförvaltning att omplacera Olof Stigert till en annan skola – något som har fått personalen på Gamlestadsskolan att protestera.

I ett brev, undertecknat av 53 anställda på skolan, skickat till flera politiker samt tjänstemän på Grundskoleförvaltningen framför man kritik mot omplaceringsbeslutet – något som de menar inte har förankrats bland personalen.

"Våra erfarenheter som personalgrupp har aldrig efterfrågats, men många av oss har bidragit med skriftliga inlägg för att ge en annan verklighetsförankrad bild i samband med utredningen. Grundskoleförvaltningen verkar ha valt att helt bortse från dessa åsikter i samband med utredningen. Istället väljer man att, som ny organisation 'visa musklerna', genom åtgärden att omplacera vår rektor Olof Stigert och därigenom riskera att slå sönder en väl fungerande organisation på Gamlestadsskolan som ligger i ett redan utsatt område."

De skriver att de inte ifrågasätter den juridiska bedömningen där man kommit fram till att Stigert varit jävig. Dock menar de att tidigare HR-ansvariga ska ha känt till uppgifterna i flera år utan att agera.

LÄS MER: Göteborg bromsar satsning på lärarassistenter

"Jäv är ingenting som vi ska ha"

Kommunens utbildningschef Stefan Gustafsson skriver i ett mejl till GP att det var ett självklart beslut att omplacera rektorn efter att resultatet av jävsutredningen stod klart.

"Ja, jäv är ingenting som vi ska ha på våra skolor, vi tar situationen på största allvar. Det är oerhört viktigt att vi som medarbetare och chefer inte försätter oss i situationer där vår objektivitet kan ifrågasättas. Det är därför viktigt att följa de riktlinjer vi har för rekrytering så att vi säkrar att vi agerar opartiskt och oberoende."

Han säger att han förstår personalens reaktioner och oro över framtiden. Han skriver att han kommer att träffa dem under nästa vecka för att bemöta deras frågor.

Har ni gjort någon konsekvensanalys av vad beslutet kan komma att innebära för verksamheten?

"Nej det har vi inte. Vi har utgått från de riktlinjer som gäller för bedömning av jäv och gjort en överenskommelse utifrån det. Vi kommer givetvis lyssna in de synpunkter som kommer fram vid mötet med personalen och ta hand om dem."

LÄS MER: Barn kan tvingas ta färjan från Vrångö till skolan själva

Rektorn: "Borde agerat på annat sätt"

Olof Stigert skriver i ett mejl till GP att han inser att det inte är lämpligt att han har anställt släktingar på skolan.

"Jag borde ha agerat på ett annat sätt, trots att det i den gamla förvaltningen var andra rutiner kring detta. Då ansågs det inte problematiskt att jag placerades som chef på samma skola där en närstående arbetade. Men med facit i hand borde jag så klart tackat nej till jobbet då. Men det var sju år sedan och lätt att i dag vara efterklok, det inser jag. Jag borde så klart handlat annorlunda i de fallen som varit."

Att han ska omplaceras är emellertid ingenting som han vill medge. Han kallar det för ett missförstånd.

"I och med den uppkomna situationen så är jag, min chef, mitt fackliga ombud och HR överens om att det bästa för alla parter är att jag, som rektor flyttar till en annan skola. Det är jag mycket glad för."

Han skriver vidare att han tycker att det är trevligt och rörande med personalens brev där de uttrycker uppskattning för honom.

"Vi har slitit hårt under sju år och har tillsammans åstadkommit mycket gott för vår skola. Det är jag så klart glad och mycket stolt över. Det är inte alla chefer som får uppleva att man har sånt stöd. Så det tackar jag för!"

LÄS MER: Svenska balettskolans rektor får gå

2012 inträffade en liknande händelse när Olof Stigert var rektor för Svenska balettskolan i Backa. Efter att Skolinspektionen kommit med skarp kritik om kränkningar och en hård ton i utbildningen fick han lämna sin tjänst med omedelbar verkan. Även där ska flera elever, samt skolans ledningsgrupp, protesterat via Facebookgrupper och vädjanden till kommunen – även då utan önskat resultat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.