Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Lärare åtalad för barnvåldtäkt - dagbok viktigaste beviset

En idrottslärare vid en grundskola i Göteborg ställs nu inför rätta för grov våldtäkt mot barn. Offret är en flicka, som varit den misstänkta kvinnans elev på en annan ort i Västsverige.

Enligt kammaråklagare Mats Ihlboms stämningsansökan har brottsligheten genomförts under tre dagar i juni 2016.
Förutom våldtäkten rör det sig om två fall av sexuellt ofredande.
- Det är ett komplicerat ärende. De inblandade ska ha haft någon typ av relation. Den har dock uppfattats helt olika av parterna, konstaterar Mats Ihlbom.

Jobbade i annan stad

De två träffades när lärarinnan tjänstgjorde i en annan kommun.
Flickan hälsade i somras på hemma hos den medelålders kvinnan – en vuxen person som hon tyckte om och litade på – och blev då, enligt åklagaren, utsatt för övergrepp.

I bevisningen mot idrottsläraren ingår anteckningar, brev, sparade worddokument och en dagbok.
- Det är egentligen det materialet som jag bygger hela mitt åtal på, betonar Ihlbom.
Kvinnan medger det mesta av de faktiska omständigheterna, men förnekar brott.

Kudde för ansiktet

Enligt utredningen har hon, förutom det sexuella våldet, även tryckt en kudde över flickans ansikte för att dämpa hennes skrik.
För arbetskamrater och övriga anställda på grundskolan där idrottsläraren jobbade slog gripandet i vintras ner som en bomb.

– Alla här är djupt chockade. Det som jag mest sysslat med under de senaste dagarna är ren personalvård, att stötta kollegorna. Men den information vi fått är att brottsligheten inte riktats mot någon här, att den inte haft med skolans verksamhet att göra, förklarade rektorn i samband med häktningen.
Kvinna har nu suttit frihetsberövad sedan i början av februari.

Ingen i Göteborg drabbad

Skolan har hittills inte vidtagit några arbetsrättsliga åtgärder, utan inväntar rättegång och dom.
- Under de senaste månaderna har vi lagt ner extremt omfattande utredning för att klargöra om något eller några barn här i Göteborg skulle ha drabbats. Det finns dock absolut ingenting som tyder på det. Min uppfattning är att kvinnan varit mer eller mindre besatt av just målsäganden, ingen annan, summerar åklagaren.
Läraren är sedan tidigare ostraffad. Domstolsförhandlingen, som inleds 20 april, kommer att äga rum bakom stängda dörrar.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.