Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Lär dig tatueringsspråket!

Vet du vad New School, Old School, realistisk och japansk stil är? Ta reda på mer innan du väljer ditt motiv.

Det är skillnad på rosor och rosor. Ett och samma motiv kan se helt olika ut beroende på design och stil. Inom tatueringsvärlden finns ett gäng samlingsbegrepp för de olika designstilarna och de flesta tatuerare har någon form av inriktning mot någon eller några av dem. En ros i Old School-stil ser lite gammaldags ut, med svarta kanter, medan blomman i realistisk stil är mer fotografiskt avbildad.

Studion Göteborg Classic Tattooing är som namnet antyder specialiserat på klassisk stil, vilken även kallas traditionell eller Old School. Den stilen förknippas ofta med de gamla sjömansmotiven, som pinuppor och röda rosor. Men egentligen kan vilket motiv som helst vara traditionell stil, bara designen ser ut på ett visst sätt.

Det handlar bland annat om färgval: Tatueringar i traditionell stil innehåller mycket svart och smutsiga färger.

- Jag tycker inte att en tatuering håller lika länge om man inte bygger på svart. Det är därför jag inte gillar New School, de tatueringarna bygger ofta på färger, säger Henrik Röstberg.

Stilen som han kritiserar - New School - är, precis som han antyder, väldigt färgglad. Heidi Hay, tatuerare på Heidi Hay Tattoo Studio, berättar att New School-motiv ofta är serieinspirerade, till exempel My Little Pony eller manga.

- De som gör New School-tatueringar klär sig ofta väldigt färgstarkt. De kanske har rött hår och neonfärgade byxor till exempel, de kan vara raveare, säger Heidi Hay.

Själv beskriver hon sig som ganska brett specialiserad med fokus på porträtt, vilket kan kategoriseras som realistisk stil. Den är precis vad det låter som: Fotografiliknande avbildningar i antingen svartvitt eller färg. Linda Engström, tatuerare på No Fear Tattoo, är en annan realistisk tatuerare i Göteborg. I Linda Engströms portfolio syns ansikten på kändisar, barn och till och med djur. Hon jobbar också en hel del med japansk stil, som grundas på gamla japanska tatueringstraditioner.

- Motiven är ofta från mytologi. Bakgrunden brukar vara vindar, moln eller vatten, säger hon.

De japanska motiven är, precis som många andra tatueringstraditioner, genomsyrade av symbolik. Många går enligt Linda Engström omkring med japanska bilder på kroppen utan att ha någon koll på att de är laddade med en innebörd.

- Karpen är ett klassiskt motiv. Det kan vara bra att veta att den står för manlighet och styrka, säger hon.

Men hur mycket man väljer att bry sig om bildsymboliken är naturligtvis upp till var och en att avgöra. I Old School-traditionen finns det inte mycket symbolik att ta hänsyn till.

Henrik Röstberg på Göteborg Classic Tattooing, tycker att det är viktigare att veta vilken stil och vilket utseende tatueringen ska ha än att det finns en tanke bakom motivet.

- Det är väldigt lite själaforskning i våra saker, säger han med ett skratt.

- Vi uppmanar folk att tänka mindre på betydelsen och mer på tatueringen som ett konstverk, att designen ska vara snygg.

Men utöver stilarna har tatuerarna så klart en egen, personlig prägel som de sätter på sina bilder. För att få koll på dem finns det inga genvägar: Det är bara att ge sig ut till Göteborgs tatueringsstudior och börja bläddra i bildpärmarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.