Kajor flyger i solnedgången.
Kajor flyger i solnedgången.

Längre dagar - men ingen sol

ANNONS
|

Sedan vinterns kortaste dag, den 22 december 2014, har dagarna blivit tre timmar och två minuter längre i Göteborg. Om ungefär en månad infaller vårdagjämning då dag och natt blir ungefär lika långa. Därefter blir dagarna allt längre och nätterna kortare.

Värt att tänka på när det känns mörkt och eländigt.

Mörkret påverkar oss genom att nivåerna med D-vitamin i kroppen sjunker av mörker. Det finns en koppling till vintertrötthet och depressioner. Studier har visat att årstidsdepressioner är vanligare i länder långt bort från ekvatorn. Dessutom påverkas dygnsrytmen negativt när dagarna är mörka.

Det är svårt att förlita sig bara på solen för att täcka behovet av D-vitamin. Den måste nämligen stå minst 45 grader över horisonten för att hjälpa, något som i mellersta Sverige sker ungefär mellan vårdagjämning och höstdagjämning.

ANNONS

Veckans väder bjuder inte på så mycket solsken. Det blir mestadels molnigt och endast tillfälliga sprickor i molntäcket kan bjuda på soliga vårkänslor. Men även om molnen dominerar finns det anledning att vara optimistisk.

– Det kommer mycket mildare luft och blir upp till sex plusgrader på torsdag. Det är mycket varmt för årstiden, säger Christoffer Hallgren på Foreca.

Om det inte är tröst nog så har även resor till solen visat sig kunna korta ner säsongen av vintertrötthet.

ANNONS