Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi öppna upp. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) hoppas att ökade öppettider på bland annat fritidsgårdar ska öka tryggheten i staden.

Längre öppettider på fritidsgårdar i Göteborg

Utökade öppettider på bibliotek och fritidsgårdar. Det är en del i en stor rödgrön satsning för att öka tryggheten i Göteborg.

 

Totalt handlar det om 18,5 miljoner kronor. Det innebär att satsningar på trygghet är en av de största nya posterna i den rödgröna budgetmotionen.
Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) säger att det är lite dubbelt. Statistiken säger att brottsligheten inte ökar särskilt mycket – ändå ökar otryggheten.
– Men om folk känner sig otrygga, då hjälper inte statistiken. Den upplevda oron är lika farlig. Vi vill visa att vi möter den.

Granatattack blev start för dialog


Hon hade varit kommunstyrelsens ordförande i ett halvår i augusti 2016 när en handgranat kastades in i en lägenhet i Biskopsgården och berövade en åttaårig pojke livet. Många blev berörda. Och många tog kontakt för att fråga om det var någonting de kunde bidra med.
– Föreningar, företag och privatpersoner hörde av sig. Det är många som vill staden väl, säger Ann-Sofie Hermansson.
Det blev starten på en trygghetsdialog, där Socialdemokraterna träffade människor i de olika stadsdelarna – totalt omkring 150 personer – för att få veta hur de såg på problemen och vilka lösningar de ville se.
– Det har varit jättespännande. Vi har försökt fånga upp det och nu försöker vi omvandla det i skarpt läge. 
Den största delen av trygghetssatsningen handlar om att öka öppettider på bibliotek, fritidsgårdar och ungdomsverksamheter. Som de rödgröna ser det ger öppna verksamheter mer liv och rörelse och en större blandning av människor i det offentligare rummet.
– Det här kom upp överallt. Det kanske inte är de allra värsta som går till biblioteket eller fritidsgården. Men om de inte har någonstans att ta vägen – då händer det mer grejer, säger Ann-Sofie Hermansson.

Flera positiva exempel


Hon nämner Sandeklevshallen i Bergsjön som ett positivt exempel. Sedan den började ha öppet och fullt av verksamhet till midnatt på helgerna har det blivit lugnare i området. I och med budgetsatsningen ska tre till fem verksamheter i staden kunna hållas öppet på liknande sätt under nästa år.
Alla är inte lika övertygade om att en öppen fritidsgård kan sätta stopp för kriminalitet och otrygghet. Tvärtom, annars hade ingen skrattat åt Lorrysketchen där Johan Ulvesson upprepar "vi har ju ingen lokal". Och Ann-Sofie Hermansson blev själv häcklad av politiska motståndare tidigare i år när hon ville ha mer liv – bland annat genom kultursatsningar – i Nordstan, för att få en annan blandning av människor där under kvällarna.
– Här finns det en ideologisk skiljelinje – framförallt mellan oss och M – mellan att öppna upp eller stänga till, säger Ann-Sofie Hermansson.

"Jag tror inte man träffar rätt målgrupp"


Oppositionsledaren Jonas Ransgård (M) säger att det visserligen är ett steg framåt att de rödgröna ser att det behövs en trygghetssatsning, men att lägga störst kraft på att hålla mer öppet på bibliotek och fritidsgårdar – det ger han inte mycket för.
– Jag tror inte att man träffar rätt målgrupp. De som skapar otrygghet på stan väljer nog inte att sätta sig på ett bibliotek istället, säger Jonas Ransgård.
Han vill hellre se en kombination av brottsbekämpning och förebyggande åtgärder, och sedan tidigare driver Moderaterna bland annat att inrätta mer kameraövervakning och anlita trygghetsvärdar på otrygga platser.
– Att Socialdemokraterna står för mer öppet och vi för mer stängt tycker jag är en slarvig beskrivning. När det gäller Nordstan tror jag att de flesta ser det som ett köpcenter, och det är inte konstigt att ett köpcenter är stängt när affärerna är stängda. Möjligheterna att skapa en mysig miljö i Nordstan ser jag som små.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.