Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lena Ferm som lämnade Moderaterna efter en Twitterskandal i våras har nu gått med i Sverigedemokraterna. Bild: Christine Olsson/TT
Lena Ferm som lämnade Moderaterna efter en Twitterskandal i våras har nu gått med i Sverigedemokraterna. Bild: Christine Olsson/TT

Lämnade Moderaterna – nu är Lena Ferm tillbaka i politiken

Lena Ferm, som lämnade Moderaterna i våras efter att ha spridit rasistiska budskap på Twitter, är tillbaka i politiken. Efter en tid som partilös har hon gått med i Sverigedemokraterna.
– Alla förtjänar en andra chans, säger Pernilla Börjesson, ordförande i SD Göteborg.

De senaste veckorna har Lena Ferms flöde på Twitter dominerats av inlägg kopplat till Sverigedemokraterna och i söndags kom beskedet: den tidigare Torslandamoderaten har gått med i SD "för att kämpa för ett bättre Sverige", något som GT tidigare rapporterat om.

– Det är glädjande att vi lockar fler kvinnor och inte minst kvinnor med politisk erfarenhet. Det följer ett mönster vi sett i övriga landet, säger partiets kommunalråd Jörgen Fogelklou.

LÄS MER: Torslandamoderaten kallade invandrare analfabeter

Uppmanades lämna uppdrag

Lena Ferm var fram till i våras aktiv i Moderaterna, men uppmanades att lämna sina uppdrag för partiet efter det att hennes aktivitet på Twitter uppmärksammas. Det handlade bland annat om ett inlägg där hon skrev att de flesta invandrare är analfabeter, men också om ett flertal inlägg från andra användare som Lena Ferm gillat eller spridit vidare.

Det rörde sig om inlägg där islam kallades en maffiaorganisation och där det talades om att "sparka islam ut ur Sverige". I ett annat inlägg fanns texten FÖR HELVETE SVERIGE, VAKNA i vitt på svart botten intill en blå platta med ett gult hakkors.

Pernilla Börjesson, ordförande för i Sverigedemokraterna i Göteborg, säger att hon inte kände till Lena Ferm sedan tidigare när de träffades i samband med ett medlemsmöte för ett par månader sedan. Stormen kring hennes aktiviteter på sociala medier hade gått henne helt förbi.

LÄS MER: M-politiker gillade hakkors och hat – kommer att ställas till svars

"Hon såg inte hakkorset"

– Jag gick sista terminen på universitet och var fullt upptagen med det när det hände, så jag visste inte ens vem hon var.

Vad tänker du om det nu?

– Jag har pratat med Lena om det, hon har satt in mig i det hela. Det som det stormade mest om var någonting hon skrev i affekt och drog tillbaka och bad om ursäkt för. Sedan tänker jag inte mer på det. Har man bett om ursäkt för någonting så är det ur världen. Då går man vidare.

Moderaterna såg så allvarligt på hennes aktivitet på Twitter att partiet uppmanade henne att lämna alla uppdrag, något som gjorde att hon själv tog steget och lämnade partiet. Sverigedemokraterna har sedan några år tillbaka en policy som förespråkar nolltolerans mot rasism och extremism.

Tycker du att Lena Ferms aktivitet på Twitter lever upp till kravet på nolltolerans?

– Som jag förstått det av Lena så var det där med hakkors något väldigt, väldigt litet. Hon hade själv inte sett det.

LÄS MER: Lena Ferm (M) får stöd av Torslandamoderaterna

Gick med under sommaren

Hon tycker också att alla förtjänar en andra chans.

– Någonstans måste man kunna gå vidare. I jämförelse med annat är det här småsaker. Det finns mycket annat i världen som är värre. Jag kände inte Lena då, men den Lena jag känner i dag är en helt igenom underbar människa.

Lena Ferm själv berättar att hon gick med i Sverigedemokraterna i somras och att hon valde partiet för att hon tycker att det har den bästa politiken för de problem vi ser i samhället i dag.

Hur ser du i dag på det som ledde fram till att du uppmanades att lämna dina uppdrag i Moderaterna?

– Moderaterna och jag helt överens, de behöver inte mig och jag behöver inte dem.

Ångrar du något av det du skrev eller skickade vidare på Twitter?

– Redan då tog jag bort det och meddelade att det var klumpigt uttryckt. Jag står fast vid det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.