Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hooverboard/Michael Ullman. Foto: AP Photo/Reed Saxon/Privat

Läkarens varning: Hoverboarden livsfarlig

Allt fler syns på gatorna i Göteborg: hoverboarden, som är som en segway utan styre. Men nu varnar läkare efter att flera användare dykt upp på akuten. – Min första tanke var att det kommer ske ett dödsfall när någon ramlar och slår huvudet i asfalten, säger Michael Ullman

Michael Ullman är överläkare på ortopeden på Sahlgrenskas traumaenhet, och hade bakjour under måndagen, då två kvinnor i yngre medelåldern skadats efter att ha åkt på hoverboards.

– Då hade vi två handledsfrakturor som jag har opererat, både skador från hoverboard. Detär det vi hann med, säger Ullman.

Han berättar att han blev förvånad första gången han såg hoverboard-plattan, som kan liknas vid en segway utan handtag.

– Du har alltså inget att hålla dig i, och om du lutar dig fram accelerar du, som jag förstått det, och lutar dig bak så bromsar du. Skulle du plötsligt behöva stanna är ju instinkten att kliva av framåt men då accelerar du automatiskt istället.

Hooverboard. Foto: AP Photo/Stephen Brashear
Hooverboard. Foto: AP Photo/Stephen Brashear

Exakt hur många som skadats vid hoverboard-olyckor i Sverige vet man inte.

– Vi har ett frakturregister men det är en relativt ny företeelse, säger Ullman.

Men på kort tid har ett tiotal personer som skadats när de åkt hoverboard opererats på Sahlgrenska, och läkaren vill nu varna för företeelsen.

– Vi ser ju fler och fler på gatorna nu i sommartid, säger Ullman, som tror att det är en tidsfråga innan någon skadas allvarligt.

– Min första tanke var att det kommer ske ett dödsfall när någon ramlar och slår huvudet i asfalten.

Och dödsolyckor har skett med hoverboard. I England dog en 15-åring i december när han föll av och landade framför en buss som körde på honom, rapporterar the Telegraph. I oktober förra året dog en 6-åring på hoverboard när han blev påkörd av en bil i Abu Dhabi, rapporterar Al Arabiya. Och i USA var det många som uppsökte akuten efter jul med olika typer av skador då de fått en hoverboard i julklapp, skriver People Magazine.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.