Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antalet traumapatienter har minskat på Sahlgrenska sjukhus under coronakrisen. Bild: M Langhjelm
Antalet traumapatienter har minskat på Sahlgrenska sjukhus under coronakrisen. Bild: M Langhjelm

Läkare berömmer göteborgarna – mitt i coronakrisen

I kölvattnet av coronapandemin har antalet traumapatienter minskat på flera håll i Göteborgsområdet. Nu vill Ragnar Ang, överläkare på Sahlgrenskas traumavårdsenhet, berömma stadens invånare.
– Jag skulle vilja ge göteborgarna en stor komplimang, säger han.

Coronapandemin slår hårt mot landets sjukvård. På Sahlgrenska påverkas bland annat operationskapaciteten. Dels behövs mer personal för vård av covid-19-patienter, dels har sjukhusets operationsutrymmen minskat avsevärt sedan utbrottet började.

Men mitt i krisen har samtidigt antalet traumapatienter minskat på två av stadens sjukhus.

– Vi har inte fått den sedvanliga traumabelastningen som vi annars brukar ha vid den här tiden. Om vi hade haft en normal belastning skulle det ha blivit mycket svårare att klara av i dag, säger överläkare Ragnar Ang.

Enligt honom sammanfaller det minskade trycket med de sociala restriktioner och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten hittills gått ut med under året.

"En eloge till göteborgarna"

– Sedan de sociala restriktionerna vidtogs har vi märkt ett minskat intag av traumapatienter både på Sahlgrenska och på Mölndals sjukhus. Det sammanfaller med restriktionerna på ett tydligt sätt, och beror på att människor har hållit sig hemma, säger han.

Nu vill han berömma göteborgarna för att de är så bra på att följa de nya rekommendationerna, något även P4 Göteborg har uppmärksammat.

">
Ragnar Ang, överläkare på Sahlgrenskas traumavårdsavdelning, är positiv till att många göteborgare verkar följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering. Bild: Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Ragnar Ang, överläkare på Sahlgrenskas traumavårdsavdelning, är positiv till att många göteborgare verkar följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering. Bild: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

– Jag vill ge en eloge till göteborgarna som uppenbarligen har följt riktlinjerna och inte rört sig omkring lika mycket som man annars brukar göra, säger han.

På Sahlgrenskas traumavårdsenhet vårdas patienter akut för olycksfall efter exempelvis trafikolyckor eller arbetsplatsolyckor. Under coronakrisen har sjukhuset bland annat tagit emot färre patienter med skador och frakturer som ofta orsakas av transportolyckor.

– Vi vädjar till göteborgarna att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, eftersom vi hittills ser att det har fungerat bra.

Vädjan om att undvika riskbeteenden

Sahlgrenskas vädjan till allmänheten om att undvika onödiga risker som kan belasta vården gäller under alla omständigheter, men är extra viktig att poängtera under den pågående krisen.

– Det är en vädjan om att ta det försiktigt, och den gäller alltid, säger Ragnar Ang.

Han har förståelse för att allt fler människor kommer att börja röra sig utomhus i takt med att vårtemperaturerna stiger.

– När det blir fint väder vill man såklart göra roliga saker. Det får man ju göra, men tänk på att ta det försiktigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.