Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Enligt Ivo finns det skälig misstanke om att läkaren bland annat överförskriver de narkotikaklassade läkemedlen Citodon, Imovane, Ketogan, Morfin, OxyContin, OxyNorm och Stilnoct. Bild: Keith Srakocic
Enligt Ivo finns det skälig misstanke om att läkaren bland annat överförskriver de narkotikaklassade läkemedlen Citodon, Imovane, Ketogan, Morfin, OxyContin, OxyNorm och Stilnoct. Bild: Keith Srakocic

Läkare anmäld av 21 apotek – skrev ut stora mängder narkotika

Vid 25 tillfällen har läkaren i 80-årsåldern blivit anmäld för överförskrivning av narkotikaklassade läkemedel. IVO har vid flera tidigare tillfällen riktat kritik mot läkaren – nu riskerar han att förlora sin legitimation.

En läkare baserad i Göteborgsområdet riskerar att bli av med sin läkarlegitimation. Dels på grund av okontrollerad förskrivning av narkotikaklassade läkemedel, dels för brister i journalföring.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har läkaren, som driver en egen läkarmottagning, visat sig uppenbart olämplig att utöva läkaryrket samt grov oskicklighet i sin yrkesutövning, och bör därför fråntas sin legitimation.

IVO: ”Oerhört allvarligt”

I början av 2018 anmäldes läkaren av vuxenpsykiatrin i Skåne. Enligt anmälan hade läkaren då skrivit ut ett narkotikaklassat läkemedel och gett en felaktig beskrivning vid vilka tillstånd det kunde användas. Läkemedlen ska dessutom ha varit ämnade åt någon annan än den person de var utskrivna till.

Därefter mottog Ivo hela 21 anmälningar från olika apotek samt ytterligare tre anmälningar från regionens koncernkontor, socialtjänsten och från en privatperson. Samtliga anmälningar avser läkarens förskrivning av narkotiska preparat.

– Det är inte vanligt att man får in såhär många anmälningar, även om det händer. De flesta läkare brukar ta rättelse efter vi hört av oss, säger Maria Wannerek, jurist på Ivo.

Ivo skriver: ”Det är fråga om stora överförskrivningar, där mängden förskrivet läkemedel kraftigt överstiger både XXs dosering och, ur ett behandlingsperspektiv, rimliga mängder. Enligt en anmälare förskriver XX så stora mängder narkotikaklassade läkemedel att det är omöjligt att patienterna använder allt själva.”

– Det står tydligt i lagen att dessa läkemedel ska förskrivas med försiktighet. Gör man inte det så riskerar man patientsäkerheten. Skulle det även vara så att patienterna säljer läkemedel vidare är det oerhört allvarligt, säger Maria Wannerek.

LÄS MER: Läkare misshandlade kvinnor – får behålla sin legitimation

Skrev ut preparat för opioidberoende

Av ett receptregisterutdrag framgår att cirka 220 personer under en tremånadersperiod hämtat ut narkotiska läkemedel utskrivna av läkaren.

I sin utredning har Ivo granskat förskrivningar till 13 patienter. I majoriteten av dessa journaler har läkaren vid utskrivningen av diverse narkotikaklassade läkemedel angett "nedtrappning" – samtidigt som han ökat patienternas tillgång till läkemedlen.

Anmälan påvisar också att läkaren skrivit ut nya recept till samma patienter flera gånger i veckan och förskrivit preparat som endast är godkända för substitutionsbehandling vid opioidberoende.

Noterbart är att läkaren, vars verksamhet fortfarande är öppen, saknar sådan specialistbehörighet.

Läkaren: Ogrundade anmälningar

Patienter ska huvudsakligen haft kontakt med läkaren via telefonsamtal, sms eller Facebook. GP har utan framgång sökt läkaren för en kommentar.

I sitt yttrande till Ivo menar läkaren att de anmälningar som riktats mot honom är ogrundade eller osanna.

LÄS MER: Sexbrottsdömd läkare kan mista legitimation

Han uppger bland annat att en del patienter förfalskat recept och att många av dem blivit mycket påträngande och inte frivilligt lämnat undersökningsrummet om de inte fått önskad medicin utskriven.

Han nekar till att han ska ha haft kontakt med patienter via Facebook, men vidgår att han skrivit ut läkemedel efter kontakt via sms eller telefon. Anledningen till att han inte haft så mycket personlig kontakt med sina patienter, menar han, är för att minska risken för smittspridning av covid-19.

HSAN avgör

Ivo har vid tre tidigare tillfällen riktat kritik mot läkaren. Han har dessförinnan granskats av Socialstyrelsen, även då på grund av förmodad överförskrivning.

– Det är inte första alternativet att yrka på indragen legitimation, men Ivo har bedömt att det här är så pass allvarligt, säger Maria Wannerek.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) ska nu avgöra om läkaren får behålla sin legitimation. Om HSAN gör en annan bedömning än Ivo föreslår den senare att nämnden drar in läkarens behörighet att förskriva narkotiska läkemedel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.