Lägsta ungdomsarbetslösheten på nio år

I november sjönk ungdomsarbetslösheten till den lägsta sedan finanskrisen 2008. Och ännu lägre är den i Västsverige. Arbetsförmedlingen meddelar samtidigt att regeringens 90-dagarsgaranti nu är uppnådd.

ANNONS
|

I en ny rapport skriver Arbetsförmedlingen att arbetslösheten bland unga (18-24 år) uppgick till 55 000 ungdomar (10,4 procent).

Det är nästan en halvering sedan 2012. Enligt Sandra Offesson, analytiker på Arbetsförmedlingen i Västra Götalands län, är det en kombination av faktorer som pressar ner ungdomsarbetslösheten.

– Konjunkturen forsätter att vara stark i Sverige, vilket ger en hög efterfrågan på arbetskraft. Samtidigt är de ungdomskullar som nu kommer in på arbetsmarknaden generellt sett mindre än tidigare, och då blir ungdomsarbetslösheten lägre. De största ungdomskullarna föddes i början av 90-talet, säger hon.

Bilden ännu ljusarei Väst

I Västra Götalands län ser situationen ännu bättre ut. Sedan 2013 har ungdomsarbetslösheten mer än halverats.

ANNONS

LÄS MER: Här lär sig eleverna om fastighetsbranschen

I november var 7 400 ungdomar inskriva hos Arbetsförmedlingen. Det motsvarar en ungdomsarbetslöshet på 8,1 procent. Samma siffra för ett år sedan uppgick till tio procent.

– Västsverige har en av de starkaste konjunkturerna i landet och inte minst tillverkningsindustrin går starkt. Det är en industri som kan ge jobb till personer som saknar eftergymnasial utbildning, säger hon.

I rapporten skriver Arbetsförmedlingen även att klyftan ökar mellan de som har gymnasieutbildning och de som står utan.

– Gymnasieutbildning är en riktig vattendelare på arbetsmarknaden. Under det senaste året har arbetslösheten i länet, bland de som har gymnasieutbildning, minskat med 26 procent. För personer som inte har gått ut gymnasiet minskade den med endast fem procent.

"Garantinär uppfylld"

På uppdrag av regeringen införde Arbetsförmedlingen 2015 den så kallade 90-dagarsgarantin.

Den innebär att alla unga ska erbjudas jobb, utbildning eller en insats som leder till jobb inom 90 dagar från första dagen av arbetslöshet.

I början av 2015 tog det i genomsnitt 80 dagar tills att personen var i arbete, i studier eller i en arbetsmarknadspolitisk insats. I oktober i år var motsvarande siffra 53 dagar.

I rapporten konstaterar Arbetsförmedlingen att ungdomsgarantin nu är uppfylld.

ANNONS

– I dag är det 99 procent av alla ungdomar som skrivs in på Arbetsförmedlingen som antingen har jobb eller som befinner sig i utbildning eller i en arbetsmarknadspolitiks åtgärd inom 90 dagar.

ANNONS