Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lägger grunden för 50-årspresenten

Han ska slå rekord i Vasaloppet – samtidigt som han har ett stressigt arbetsliv. Morten Rud Pedersen skulle aldrig klara det utan sin personliga tränare. – Frågan är om jag ens hade varit vid liv, säger Morten Rud Pedersen.

Han tränar och jobbar sig svettig i de olika träningsmaskinerna i Fysikens lokaler på Kaserntorget. Det har han många anledningar att göra. Morten Rud Pedersen fyller 50 år under 2014 och han har satt upp flera tydliga mål för sig själv.

För att lyckas nå dem har han hjälp av sin personlige tränare Gino Papa, som följer honom i varenda övning och löpsteg.

– Han hjälper mig varje dag. Bara att tänka på Gino innebär att jag måste skärpa mig och träna lite mer, säger Morten.

I år kör han Vasaloppet för femte gången. Den här gången siktar han på rekord.

– Alla fyra gånger har jag kommit i mål med dem som gråter. Hälften gråter av glädje och resten av smärta. Jag brukar gå i mål när de plockar fram marschallerna. Duktiga Vasaloppsåkare vet inte ens vad jag pratar om då, för de har redan gått i mål långt innan det hinner bli mörkt ute.

Styrketräningen en nyckel

Vägen dit går inte bara genom skidspåret. Varierad gymträning är nyckeln för att bygga rätt slags muskler.

– Utan Gino hade jag knappt tränat, tror jag. Han ringer och han frågar efter mig. Han bokar alltid upp en ny timme direkt efter att jag har varit hos honom. Gino är en påminnelse om mitt dåliga fysiska samvete.

– Vi kör mycket bänkpress. Han är muskelansvarig och ser till att musklerna inte blir för stora och tunga. Jag ska ha effektiva och snälla muskler som kan göra långa jobb. Gino ser till att jag gör på rätt sätt. Jag har varit hos honom i två år och han gör att jag hela tiden utmanar mig själv.

Rapporterar till Gino

Mortens jobbtitel är konsult inom public affairs. Arbetet innebär mycket resor och oregelbundna tränings- och mattider. Det kan slita på kroppen och hälsan.

– Frågan är om jag ens hade varit vid liv utan min personliga tränare, säger Morten och skrattar. Nej, men allvarligt talat är Gino väldigt viktig för mig. Han sätter mål för mig. Eftersom jag reser mycket och vi inte kan träffas regelbundet så rapporterar jag till honom. Det kan vara i ett sms där jag skriver att jag har spelat tennis i två timmar eller att jag har kört crosstrainer eller fria vikter på gymmet på hotellet där jag bor. Han har koll på hur allt utvecklar sig.

Under tio timmar målet

De två åren har gett resultat, säger Morten. Han känner sig mycket starkare i dag än när han gjorde sina första träningspass hos Gino.

– Jag tror att jag kommer att klara av Vasaloppet på det sätt som jag drömmer om. Det måste jag. De fyra tidigare loppen har jag varit över elva timmar, men nu ska jag komma under tio timmar. Det vore väl en fin 50-årspresent till mig själv?

Fakta: Morten Rud Pedersen

Ålder: 49.

Bor: Hus i Ängården.

Gör: Konsult inom public affairs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.