Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir nu hovrätten som avgör vem som har rätt – Poseidon eller hyresnämnden. Bild: Micke Larsson/TT
Det blir nu hovrätten som avgör vem som har rätt – Poseidon eller hyresnämnden. Bild: Micke Larsson/TT

Lägenheten i Göteborg blev bordell – uthyraren får bo kvar

Bostadsbolaget Poseidon fick tips om att lägenheten i Göteborg hyrdes ut via Airbnb och användes som bordell. Därför sa man upp kontraktet. Men ett beslut i hyresnämnden ger hyresgästen rätt att bo kvar. Nu ska saken prövas av hovrätten.

Det var för knappt ett år sedan som det kommunala bostadsbolaget Poseidon fick tips om att trerummaren i västra Göteborg användes för prostitution. Det berättar Hem & Hyra.

Efter spaning slog polisen till och kunde konstatera att lägenheten hyrdes ut i andra hand. Kvinnan som befann sig i lägenheten berättade att hon hyrt den genom Airbnb. Mannen som hyrde lägenheten i första hand sa sig inte ha en aning om att lägenheten användes som en bordell och ville att polisen skulle avvisa kvinnan som han hyrt ut till.

LÄS MER: Hyrde ut via Airbnb i Göteborg – riskerar fängelse

Sa upp kontraktet

Men Poseidon trodde inte på honom.

Bolaget ansåg att mannen hade ansvar för vad som hände i lägenheten och sa mot hans vilja upp kontraktet några månader senare.

Hyresgästen gick då vidare till hyresnämnden.

I den fortsatta diskussionen har Poseidon stått på sig och hävdat att lägenheten använts till brottslig verksamhet och att mannen hyrt ut den utan tillstånd flera gånger.

Förlorade jobbet och fick covid-19

Mannen har senare medgett att han hyrt ut lägenheten svart vid tre tillfällen och att det berodde på att han hade dålig ekonomi efter att ha blivit av med jobbet och att han blivit sjuk i pandemin.

Det här är Airbnb

Airbnb är en onlinemarknadsplats för uthyrning och bokning av privat boende. Huvudkontoret finns i San Francisco, Kalifornien, USA.

Ett drygt halvår efter vräkningen har hyresnämnden kommit med ett beslut.

Den anser det bevisat att prostitution ägt rum i lägenheten. Men eftersom det i sig inte är kriminellt – brottet begås av sexköparna – anser nämnden inte att mannen eller den som hyrde lägenheten av honom gjort något brottsligt. Till mannens fördel ser nämnden att han ville att polisen skulle avhysa hyresgästen när han fick veta vad som pågått i bostaden.

Avgörs av hovrätten

Enligt Hem & Hyra står Poseidon fast vid att mannen hyrt ut lägenheten till annan person flera gånger. Bolaget har dock inget som styrker det tillräckligt anser nämnden som menar att mannen ska få bo kvar.

Poseidon har överklagat och bordellfallet ska avgöras av hovrätten – när är inte utsatt.

LÄS MER: Polisen intensifierar jakten på sexköpare i Bohuslän

LÄS MER: Drev bordell – döms till fängelse

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.