Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GT. Bild: Janerik Henriksson, Räddningsmissionen">
"Det finns ingen tanke att vi ska hyra ut dessa lägenheter till våra anställda", säger direktorn Emil Mattsson till GT. Bild: Janerik Henriksson, Räddningsmissionen

Lägenhet för hemlösa gick till anställd på Räddningsmissionen

En anställd på Räddningsmissionen har bott i en lägenhet avsedd för hemlösa – under två års tid. Det avslöjar GT idag. Samtidigt har den ideella föreningen fortsatt betala lägenhetens hyra.

Räddningsmissionen bedriver enligt egen utsago "socialt arbete på kristen grund" och arbetar bland annat med att ordna boende åt hemlösa.

Under torsdagen avslöjade GT att en av dessa lägenheter i stället disponerats av en anställd på Räddningsmissionen. Den anställde beskrivs som profilerad och "med chefsuppdrag bakom sig". Hyresavierna har fortsatt betalats av den ideella föreningen.

Det hela är extra pikant eftersom Räddningsmissionen samtidigt vädjat om hjälp med att hitta boende till utsatta grupper, påpekar GT. I en debattartikel publicerad i GP våren 2018 uppmanar man fastighetsägare att ta fram fler lägenheter till hemlösa. "Hör av er till oss så försöker vi förmedla era kvadratmeter rätt!" skriver Räddningsmissionen.

LÄS MER: Allt fler saknar ett eget hem – visa att vi har hjärterum!

Emil Mattson är direktor på Räddningsmissionen i Göteborg. Bild: Räddningsmissionen
Emil Mattson är direktor på Räddningsmissionen i Göteborg. Bild: Räddningsmissionen

Förbättra rutiner

Emil Mattson är Räddningsmissionens direktor.

– Det finns ingen tanke att vi ska hyra ut dessa lägenheter till våra anställda, säger han till GT.

Han säger till tidningen att den anställde behövde boende snabbt och då blev tipsad om att hyra den aktuella lägenheten "tillfälligt". Mattsson uppger också att Räddningsmissionen kanske inte behövde lägenheten till någon annan under de två åren.

– Det här får vi titta på. Men det är min bedömning att det mycket väl kan ha varit så. Det är väldigt svårt att planera för de här lägenheterna, säger Emil Mattson till tidningen. Han säger också att de sannolikt måste förbättra sina rutiner.

Den anställde säger till GT att han inte förstod att lägenheten egentligen var avsedd för de utsatta personer som organisationen jobbar med. Han fick lämna lägenheten i maj 2018 och därefter flyttade en hemlös person in. I dag har lägenheten ingen koppling till Räddningsmissionen längre.

Tar tillbaka uppgifterna

Efter att GT publicerat artikeln hörde Emil Mattsson av sig till tidningen igen och tog tillbaka uppgifterna han gett tidigare, i tre bandade intervjuer.

”GT:s påståenden i artikeln är osanna. Ingen lägenhet avsedd för hemlösa har hamnat hos någon anställd i Räddningsmissionen. Räddningsmissionen har inte heller stått för hyran för sina anställda”, skriver Emil Mattsson.

I ett mejl till GP skriver Räddningsmissionen också att deras efterforskningar visar att en fastighetsägare som förmedlat lägenheter till Räddningsmissionens verksamhet, också har förmedlat en lägenhet till en privatperson, som är anställd i Räddningsmissionen.

GP söker Emil Mattsson och Räddningsmissionen.

LÄS MER: Räddningsmissionen vill öppna matbutik med matsvinn

LÄS MER: Räddningsmissionen ansöker om att starta skola

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.