Kyrkoherden ångrar inte flytten till skärgården

ANNONS
|

– Det klart det är skillnad. Det märker man redan på båten in till stan. Jag har en bror i Bergsjön och där är det mer regn och nederbörd än här, säger Anton Lundén, bakom kassan på Konsum på Styrsö.

Han har bott sina 21 år på Styrsö och det är inte svårt att hitta folk med samma bestämda väderuppfattning på ön. Det räcker att gå ner till färjan för att se hur det tjockar i ihop sig på himlen över stan, säger nästa kund hos honom.

Tesse och Claes Grill är väl medvetna om att det regnar mindre på ön än i stan, men när det väl kommer regn är det i ordentliga skurar.

ANNONS

- Vi bor på västra sidan och där är det bästa vädret på Styrsö, tycker paret.

Lasse Theman har tillbringat 69 somrar på Styrsö och tänker fortsätta att bo från maj till slutet av september. Han beskriver hur molnen bullar upp sig och att det ofta regnar i Partille.

- I min ålder pratar man alltid väder. Här är ljust och vackert. Vid busväder brakar det loss, men det drar snabbt förbi, säger Lasse Theman.

Kyrkoherden på Styrsö, Agneta Olsson är en av slonkerna på ön, det vill säga en icke infödd öbo. Hon berättar att livet för många av hennes 3 000 själar på Styrsö till stor del handlar om sekundmeter och väder.

- Går det att segla i dag, eller inte, det undrar man. Vad är det för vind och vart kommer jag med den frågar man ofta sig, säger prästen med den egna segelbåten nere i hamnen.

Ibland när det ösregnar över Göteborg sitter hon framför fönstret i prästgården.

- Inte så att jag är skadeglad, men jag kan säga: Titta vad det regnar därinne och då ligger vi härute och solar, säger Agneta Olsson.

Hon tror att fler soldagar också leder till fler utomhusaktiviteter, vilket gynnar öborna.

ANNONS

- Vintern är förfärlig men det är den ju överallt. Jag har ju varit 20 år i Örgryte också, säger Agneta Olsson efter fyra år på Styrsö.

Emma Wetterholm i Kålltorp instämmer i att det är skillnad på vädret i östra och västra Göteborg.

- Fast det hade varit bättre om det vore fint här med. Skulle jag köpa hus, skulle det bli i skärgården. Men där är ju också dyrare, säger hon.

Två midsomrar utmärker sig historiskt, 1935 med 35 grader varmt i Sveg och 1987 då det var nära noll i inre Norrland.

Sommarvärmen brukar komma först en månad senare, för i juni finns kalluft kvar över norra ishavet och Grönland som kan strömma ner över oss.

Skurar är vanliga på midsommarafton. Håll dig till någon kust om du vill undvika dem, utom vid Skånes västkust där moln kan driva in från Danmark.

ANNONS