Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Masthuggskyrkan är en av de kyrkor i Göteborg som öppnar dörren för hemlösa i vinter.

Kyrkan öppnar dörren för hemlösa

Nu öppnar ett antal kyrkor i Göteborg dörren för hemlösa. Social resursnämnd fattade på onsdagen beslut om ett nytt samarbete.

När temperaturen kryper under fem minusgrader och andra alternativ är uttömda ska hemlösa kunna få värma och vila i kyrkan. Ett nytt samarbete mellan Göteborgs kommun och Göteborgs räddningsmission gör att ingen ska behöva vistas ute i staden under kalla nätter.
– Det finns ett antal platser som vi kan hänvisa folk till, men vi ser ju att behovet ökar så att platserna inte alltid räcker till, säger Marina Johansson (S), ordförande i social resursnämnd.

Fler alternativ behövs

Det man sett är också att det finns allt fler utsatta grupper som inte söker eller får hjälp inom ramen för de trygghetssystem som finns, eller som helt enkelt inte omfattas av dem. Därför behövs fler alternativ.
– Vi hade ett liknande koncept förra året i Vasakyrkan, och visade sig gå bra, säger Marina Johansson.
Emil Mattsson, direktor på Göteborgs räddningsmission, berättar att samarbetet kommit till ganska snabbt – och att det från och med nu finns fyra kyrkor som är beredda när kylan kommer.
– Det är väldigt roligt att kyrkorna är med på detta. Det finns en enorm potential bland medlemmar, och bland människor som inte är aktiva i kyrkan, som vill vara med som volontärer. Det är ju en väldigt konkret insats som man kan göra, säger han.

Volontärer på plats

Göteborgs räddningsmission står för den mer praktiska delen av samarbetet och jobbar just nu bland annat med att utbilda de volontärer som tillsammans med anställd personal kommer att finnas på plats i kyrkolokalerna.

De fyra kyrkorna kommer att gå på schema, så att fältassistenterna som är ute på gatorna vet vart de ska hänvisa folk när andra platser är slut.
Det är inga sovplatser det handlar om, utan det personerna kommer att erbjudas är i första hand värme, vila och kanske något varmt att dricka. Både Emil Mattsson och Marina Johansson säger att det är svårt att bedöma hur många människor som kommer att söka sig till kyrkorna.
– Det ser olika ut i olika grupper. När det handlar om EU-migranter ser vi att de snarare är färre. Däremot kan det finnas andra grupper som ökar, som papperslösa, säger Marina Johansson. 

Kyrkorna kommer att ha öppet mellan 22 och 08. Insläpp kommer att ske fram till 23. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.