Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kyrka tvingas sluta hjälpa flyktingar

I förra veckan upphörde Filadelfiakyrkan på Öckerö med att hjälpa flyktingar efter förändrade försäkringsvillkor. Nu sätter If samma käpp i hjulet, fast för Redbergskyrkan.

– Vi har fått information från andra kyrkor och när de har kontaktat sina försäkringsbolag så har de fått konstiga premier, allt mellan himmel och jord, säger Per Duregård, pastor på Redbergskyrkan som sedan frågade kyrkans eget försäkringsbolag, IF.

Läs även: Högre självrisk för flyktinghjälp

Den nya självrisken skulle i så fall landa på 100 000 kronor i stället för det nuvarande beloppet på 15 000 kronor.

– Det var en ofantligt stor höjning men det som gjorde mig förvirrad var kravet på ett fullständigt sprinklersystem med separat ledningssystem, säger Per Duregård.

Under samtalet med försäkringsbolaget passade Per Duregård också på att fråga vilka andra verksamheter som har liknande krav och fick då svaret: träindustrin.

– Jag svarade att "är det rimligt att jämföra en stenkyrka mitt i staden med träindustrin?".

Från början var det Migrationsverket som gjorde en förfrågan om Redbergskyrkan hade möjlighet att ta emot flyktingar. Svaret blev 20 platser för i första hand barnfamiljer, vilket kyrkan har huserat med hjälp av volontärer fram till i går.

Men i dag tog kyrkans styrelse beslutet att stoppa flyktingverksamheten på grund av försäkringsbolagets krav. Därmed får Migrationsverket söka platser för transitboende på annat håll.

– Jag tycker det är häpnadsväckande att staten kan betala miljoner till boenden där ägaren kan ta betalt hur mycket som helst när uppskattad hjälp från kyrkor måste stänga igen.

Per Duregård är också kritisk till att det ens är lagligt och är chockad över försäkringsbolagens beteende.

– Det har inte förespeglat oss att försäkringsbolagen skulle göra miljonvinster på grund av att människor tvingas fly.

Men viljan att hjälpa har kyrkans volontärer och Per Duregård fortfarande kvar.

– Vi kommer samla ihop oss och jobba på andra sätt. Vi kommer att gå över från migration till integration i takt med att Sverige stänger igen sina gränser på ett fullkomligt oigenkännligt sätt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.