Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det var för fem år sedan som kvinnan blev överfallen och våldtagen i sitt hem. Nu berättar hon för SVT att hon själv tvingades städa lägenheten efter händelsen.  Bild: Johan Nilsson/TT
Det var för fem år sedan som kvinnan blev överfallen och våldtagen i sitt hem. Nu berättar hon för SVT att hon själv tvingades städa lägenheten efter händelsen. Bild: Johan Nilsson/TT

Kvinna våldtogs i sitt hem – fick städa upp själv

En okänd man tog sig in i en kvinnas bostad och våldtog och misshandlade henne i timmar för fem år sedan. Nu berättar kvinnan för SVT Nyheter Väst att hon själv fick städa den blodiga lägenheten.
– Det var en förfärlig syn. Det var så mycket blod kvar där, jag ville inte att mamma skulle se det så jag städade själv, säger hon till tv-kanalen.

Det var en sommarnatt för fem år sedan som kvinnan blev brutalt överfallen i sitt hem. Hon vaknade av en duns i lägenheten, det visade sig vara en okänd man som tagit sig in i lägenheten via köksfönstret.

Mannen våldtog och misshandlade sedan kvinnan i fyra timmar. Efter händelsen hade kvinnan 70 olika skador på kroppen, orsakade av mannen.

En vecka efter våldtäkten, när polisen hade avslutat sin tekniska undersökning, tilläts kvinnan återvända till bostaden för att hämta kläder. Hon möttes då av en brottsplats och blev chockad när hon insåg att lägenheten inte var städad, berättar hon för SVT Nyheter Väst.

– Det var kaos, glassplitter, kläder låg överallt och massa blod som låg kvar. Under polisens tejp på dörrar och väggar var det intorkat blod, men badrummet var värst, säger hon till tv-kanalen.

Städade upp blodet själv

Spåren efter det brutala överfallet fanns överallt och kvinnan och hennes mamma tvingades själva städa lägenheten. För SVT berättar kvinnan att det i badrummet var så mycket blod kvar att hon inte ville släppa in sin mamma. I stället städade hon själv upp det.

Kvinnan i ifrågasätter nu att polisen inte städade efter den tekniska undersökningen av lägenheten, eller i alla fall informerade henne om hur hon kunde ha fått hjälp.

Inte polisens jobb

Men Erik Nord, polischef för område Storgöteborg säger till SVT att det inte är polisens ansvar att städa en brottsplats.

– Jag kan förstå brottsoffrets perspektiv när man utsatts för ett gräsligt brott i sin bostad. Och det är beklagligt om hon inte fått information om vilken hjälp hon kan få. Men att vi ska organisera upp det här på grund av det här enskilda fallet är jag tveksam till, säger Erik Nord till SVT.

Gärningsmannen dömdes till fem och ett halvt års fängelse.

LÄS MER: 32-åring åtalas för våldtäkt – klättrade in genom fönster

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.