Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Efter tisdagens händelse med bebisen som togs utanför en förskola i Hisings Kärra väcks nu frågor om säkerheten på förskolorna i Göteborg. OBS: Bilden på barnen är en arkivbild. Bild: Anna Svanberg, GP

Kvinna tog bebis – nu väcks frågor om förskolors säkerhet

Efter att en bebis misstänks ha kidnappats i Hisings Kärra väcks nu frågor om säkerheten och eventuella åtgärder på förskolorna i Göteborg. Än kan inte cheferna svara på om man kommer förändra något i verksamheten.
– Förskolan har inte brustit i någonting, säger Elisabet Nord, förskoledirektör i Göteborgs kommun.

När mamman under tisdagseftermiddagen hämtade sitt äldre barn på förskolan sov hennes sexmånaders bebis i en dubbelvagn på utsidan. På bara tio minuter försvann vagnen med bebisen i. Polisen kallades in och efter ett intensivt sökande hittades barnet sju kilometer bort på en parkering i Bäckebol. Nu är en kvinna misstänkt för människorov.

På den aktuella förskolan har hittills inga åtgärder vidtagits.

– Det är väl som såhär att i detta läget vet vi inte så mycket. Förskolan har inte brustit i någonting och inte personalen. Det är en olycklig händelse och det är klart att vi ser över vad som hänt. Men det är för tidigt att säga om det får konsekvenser för framtiden, säger Elisabet Nord, Förskoledirektör i Göteborgs kommun.

"Kan inte gå in på detaljer"

På vissa förskolor kan det vara svårt att få plats med både vagn och syskon i tamburen. Eva-Lena Båth är tillförordnad utbildningschef på förskoleförvaltningen med ansvar för Hisingen. Hon menar att frågan kring detta väckts efter att barnet som misstänks ha kidnappats låg i en dubbelvagn på utsidan av förskolan.

– Frågan har dykt upp som en konsekvens av det som hänt och det får vi titta på. Jag har inga svar idag och vi har inga generella beslut om att man inte får ta in vagnar, säger Eva-Lena Båth.

På vissa förskolor sover barnen i vagnar på utsidan. Har du fått till dig några frågor kring detta efter tisdagens händelse?

– Jag kan inte svara på om den diskussionen pågår idag men om vi har barn som sover ute så har vi bevakning på dem, men jag kan inte gå in på detaljer, säger Eva-Lena Båth.

Vårdnadshavare får stöd

Eva-Lena Båth är själv inte på plats på den aktuella förskolan under onsdagen. På plats finns istället förskolechefen, psykolog och säkerhetssamordnare för att ge stöd och svara på eventuella frågor från vårdnadshavare. Är det någon som är i behov av särskilt samtalsstöd ska det erbjudas.

– Jag har inte fått någon fråga från föräldrar nu, men det kan hända att det kommer funderingar i efterhand, säger Eva-Lena Båth.

Ska bemöta barnens frågor

I ett mejl som skickades under tisdagseftermiddagen till vårdnadshavare på förskolan skriver förskolechefen på den aktuella förskolan: "jag har samtalat med personalen under eftermiddagen och det finns stöd för dem som behöver. Vi kommer att vara vaksamma på eventuella signaler och reaktioner hos barnen och vi möter dem i deras frågor och funderingar om det som hänt."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.