Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinna svårt skallskadad <br>i Flumeride på Liseberg

En panikslagen 33-årig kvinna ramlade ur en av de flytande timmerstockarna i åkattraktionen Flumeride på Liseberg på söndagen. Hon blev påkörd av två efterföljande timmerstockar och fördes till Sahlgrenska sjukhuset med mycket svåra skallskador. På måndagmorgonen var hennes tillstånd allvarligt men stabilt.
Olyckan inträffade strax efter klockan 15. När kvinnan, hennes elvaåriga dotter och en väninna i 30-årsåldern åkte Flumeride drabbades alltså 33-åringen av panik och försökte ta sig ur stocken eller få stocken att stanna innan den avslutande, branta nedförsbacken.

Personal och andra Lisebergsgäster observerade hur två personer i stocken - troligen de båda kvinnorna - försökte stoppa stocken genom att hålla sig fast i ett räcke på krönet strax innan backen.
Men de orkade inte utan stocken flöt vidare över krönet och for nedför backen.
33-åringen blev hängande i räcket under ett par sekunder, men följde sedan efter. Hon gled på mage, med fötterna nedåt, ner i den forsande, vattenfyllda backen. Fallhöjden på platsen är cirka 15 meter.

I eller strax nedanför backen har hon blivit påkörd av de två efterföljande timmerstockarna. Ingen av de personer som satt i dessa flytetyg blev fysiskt skadade.
Lisebergsanställda hoppade omedelbart i och drog upp den skadade.
- Hon var till och från vid medvetande, berättar Åke Larsson, jourhavande parkchef.

Den operatör som skötte Flumeride observerade att något hände strax före nedförsbacken och tryckte på nödstoppsknappen. Detta hindrade de efterföljande timmerstockar att komma vidare, men de två närmaste hade då redan passerat den sista spärren för backen.

Stockarna färdas normalt med tio-elva sekunders mellanrum i banan, men troligen har två stockar kommit mycket nära olycksstocken medan de två personerna i klamrat sig fast i räcket.

Den 33-åriga kvinnan fördes med ambulans till Sahlgrenska sjukhuset och sövdes, enligt Räddningstjänsten, ner under ambulansfärden. På Sahlgrenska genomgick hon en skallröntgen.
Varför den 33-åriga kvinnan drabbades av panik och försökte ta sig ur eller stoppa timmerstocken är ännu oklart. Den 30-åriga väninnan och kvinnans dotter hade under eftermiddagen åkt minst en tur med Flumeride.
När de ville göra om det följde flickans mamma, som tidigare aldrig åkt Flumeride, med.

Den skadade kvinnans elvaåriga dotter, väninna och flickans mormor - som inte åkte med i Flumeriden - togs efter olyckan om hand av personal på Liseberg. Kvinnan, dottern och väninnan är hemmahörande i Göteborg medan flickans mormor bor i Kungsbacka.
Inblandad personal genomgick debriefing.

Olyckan inträffade under säsongsavslutningen på Liseberg, nöjesfältet stänger i kväll.
Traditionsenligt avslutas säsongen trots den svåra olyckan med ett stort fyrverkeri med start klockan 20:00.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.