Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Kvinna hittad död på vandrarhem i Göteborg

En kvinna hittades död på Slottsskogens vandrarhem i Göteborg. Några timmar senare inleddes en stor polisinsats efter att vad som misstänks vara det dödliga ämnet natriumazid hittats i anslutning till platsen. Nationella bombskyddet har tagit hand om ämnet som nu ska analyseras.

Det var strax efter klockan 17 under torsdagen som polis larmades om ett misstänkt farligt ämne vid Slottsskogens vandrarhem i Linnéstaden i Göteborg. Polis utrustad med masker var på plats tillsammans med nationella bombskyddet för att undersöka platsen.

– Vi är på plats tillsammans med räddningstjänsten och nationella bombskyddet för att hantera ett misstänkt farligt ämne. Det är något som är påträffat på vandrarhemmet och som alltid tar man det säkra före det osäkra så nationella bombskyddet är på plats tillsammans med polis och räddningstjänst, sa Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen region Väst.

Det misstänkta farliga ämnet ska ha hittats i ett rum, eller i anslutning till ett rum, på vandrarhemmet och delar av byggnaden utrymdes.

Kvinna hittad död

Polisen meddelar senare att en avliden kvinna ska ha hittats på vandrarhemmet tidigare under torsdagen. I samband med att polis är på plats på vandrarhemmet hittar de det misstänkta farliga ämnet några timmar senare, som inledningsvis bedöms vara narkotika.

Men det är oklart om händelserna hör ihop.

– Det var ett misstänkt hjärtstopp från början. Det är på samma vandrarhem, men vi vet inte om det hör till samma händelse, det är för tidigt att knyta händelserna till varandra, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen region Väst.

Kvinnans dödsorsak är fortfarande okänd och hennes identitet är inte fastställd. Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död, då polis är osäker på hur kvinnan avlidit.

Misstänks vara dödligt ämne

Efter ett antal timmar hade nationella bombskyddet omhändertagit det misstänkt farliga ämnet för vidare analys. Ämnet som hittats misstänks vara natriumazid, som kan innebära risk för livshotande förgiftning vid inandning, förtäring eller hudkontakt. Enligt en tillverkare av ämnet kan en mycket giftig gas bildas vid kontakt med syra.

– Vi har hanterat det som natriumazid, men vi är inte hundra på att det är det, säger Hans Lippens.

Alla som har kommit i kontakt med ämnet, anställda på vandrarhemmet, brandmän, ambulanspersonal samt polis, har erbjudits att åka till sjukhus för kontroll.

– Det är 19 personer som varit på sjukhus som på något sätt varit vid det här utrymmet där det här ämnet har varit, ingen av dessa har påvisat någon kontamination eller påverkan på något sätt, Hans Lippens.

Det har under insatsen inte varit någon fara för allmänheten i området. Ett 50-tal gäster bor på vandrarhemmet.

– Gästerna är naturligtvis uppskrämda av pådraget här, säger ägaren till GP:s reporter på plats.

Strax innan klockan 21 meddelade polisen att insatsen vid platsen avslutats. Ingen person ska ha gripits i samband med händelsen.

Två parallella utredningar

Vid 06-tiden på fredagsmorgonen berättar Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst att förpackningen där det misstänkta ämnet fanns, var väl tillsluten och han tror de kommer att kunna fastställa vad det är tidigast nästa vecka. Det fanns en bokstavskombination på förpackningen som gjorde att de misstänker att det är natriumazid. Därför behandlar de det som just natriumazid.

– Jag vet att man behöver väldigt lite för att det ska vara dödligt.

– Vår största prioritet just nu är att fastställa kvinnans identitet. I nuläget kör vi fallen som två parallella utredningar, säger Morten Gunneng.

Vandrarhemmet är åter öppet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.