Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En kvinna är häktad för att ha satt fyr på brandstationen på Donsö. Arkivbild. Bild: Robin Aron

Kvinna häktad – misstänks ha satt eld på Donsö brandstation

En kvinna i 30-årsåldern har häktats för att ha satt eld på Donsö brandstation. Enligt åklagaren fanns stor risk för att byggnaden skulle brinna ner. Kvinnan som greps på plats misstänks för mordbrand. Hon nekar till brott.

På kvällen den 29 september fick deltidsbrandmännen på Donsö ett annorlunda larm: det brinner på brandstationen.

Snabbt på plats kunde de konstatera att det brann i träpanelen på brandstationens yttervägg.

Branden släcktes och i samband med det upptäcktes en person som rörde sig från platsen. Brandmännen sprang efter och lyckades stoppa den flyende, en kvinna.

LÄS MER: Deltidsbrandmän söker nya kollegor på Donsö

Häktades inom stängda dörrar

Polis larmades och kvinnan greps. Den 3 oktober häktades hon på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.

– Eftersom förhandlingen hölls inom stängda dörrar är jag förbjuden att delge några detaljer. Men jag kan säga så mycket att min klient nekar till brott – hon har inte anlagt någon brand, säger kvinnans försvarare, advokat Per Söderberg.

Åklagaren ska ha väckt åtal senast på fredag.

– Men jag kommer att begära förlängning, utredningen hinner inte att bli klar, bland annat ska fler förhör hållas, säger åklagaren Jakob Hallberg.

LÄS MER: Unik ambulansbåt minskar onödiga helikopterlarm i skärgården

Tekniker: ”Fanns stor risk för spridning”

Han säger att han inte vill gå in på några detaljer gällande hur branden startade.

– Men med de bevis som finns är det min uppfattning att det är kvinnan som anlagt branden och att det finns underlag för sannolika skäl, en linje som rätten gick på, säger han.

Kvinnan misstänks för mordbrand och enligt Jakob Hallberg visar resultaten från den preliminära tekniska undersökningen att det fanns stor risk för att brandstationen skulle brinna ner om inte räddningstjänsten lyckats begränsa skadorna så snabbt.

Några motiv till den anlagda branden har inte framkommit, den misstänkta kvinnan har under förhören nekat till all inblandning.

Lars Klevensparr, chef för räddningstjänsten Storgöteborg, ser mycket allvarligt på den anlagda branden – som riktats mot brandstationen på Donsö. Bild: Räddningstjänsten
Lars Klevensparr, chef för räddningstjänsten Storgöteborg, ser mycket allvarligt på den anlagda branden – som riktats mot brandstationen på Donsö. Bild: Räddningstjänsten

Lars Klevensparr, chef för räddningstjänsten Storgöteborg ser mycket allvarligt på händelsen.

”Inte vilken brandstation som helst”

– Det här är inte vilken brandstation som helst – det här är en brandstation som ligger på en ö och som ska kunna hjälpa hela södra skärgården. Den är med sin placering kolossalt viktig – ett angrepp mot den kan leda till stor skada för vår verksamhet – och för allmänheten genom att räddningsinsatser riskerar att fördröjas. Vi ser mycket allvarligt på den här typen av sabotage, säger han.

Därför har räddningstjänsten i Göteborg kompletterat upprättad polisanmälan med en anmälan om sabotage mot blåljusverksamhet, blåljuslagen som den kallas, som trädde i kraft vid årsskiftet.

Vill testa nya lagen

– Jag är medveten om att mordbrand har ett högre straffvärde, men för räddningstjänsten runt om i landet är det en viktigt markering och jag hoppas att saken blir prövad, säger Lars Klevensparr.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.