Kvinna fick nya händer – efter historisk transplantation

En patient på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som förlorat båda sina händer efter en svår infektion, har blivit historisk. Nu är hon nämligen utskriven från sjukhuset – med två transplanterade händer.

ANNONS
|

Det var för en månad sedan som den dubbla handtransplantationen genomfördes på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Ett ingrepp som aldrig tidigare gjorts i Norden.

– Det är unikt, dels att operationen involverar så många personer, och att tekniken är väldigt avancerad. Man skär upp både kärl, nerver och senor och man gör det med mikroskop, säger Paolo Sassu, överläkare i handkirurgi, och ledande läkare under transplantationen.

LÄS MER:Första lungtransplantationen på coronapatient i Sverige

18 timmars förberedelse

Transplantationen föregicks av omfattande förberedelser, och pågick i 18 timmar. Uppdraget var att två händer från en organdonator skulle flyttas till patienten - en kvinna som för flera år sedan förlorade båda sina händer. Och det krävde ett stort team. 15 kirurger samarbetade med operationssköterskor, anestesiläkare och anestesisköterskor. När patienten vaknade upp hade hon två händer - och kunde röra på tio nya fingrar.

ANNONS

– Det var helt fantastiskt, hon är extremt glad och tacksam, säger Paolo Sassu och fortsätter:

– Jag har gjort många operationer och satt tillbaka förlorade händer och underarmar genom akuta ingrepp. Men just den här gången var det mycket emotionellt. Man känner att vi har gjort något som verkligen förändrar en persons liv.

Har implementerat robotarmar

Just möjligheten till ökad livskvalitet och självständighet för patienten är en bidragande faktor till att man satsat på en avancerad transplantation som denna. Detta då patienter som saknar en hand, och inte båda, trots allt kan klara av många vardagssysslor.

– Vi vet att de oftast kan klara sig ganska bra, och till exempel klara av att duscha och gå på toaletten utan hjälp. Så förändringen i sig kan betyda mycket mer för någon som förlorat båda sina händer.

Sahlgrenska universitetssjukhuset har sen tidigare som enda sjukhus i Norden kunnat implementera robotarmar på patienter som av olika skäl fått amputera en arm. Nu kan alltså dubbla, även kallade bilaterala, handtransplantationer läggas till på den listan.

– Det är väldigt speciellt att det har skett här. Alla patienter är olika och behöver olika sorters hjälp, och vi vill kunna erbjuda rätt operation för varje individ, säger Paolo Sassu.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS