Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Kvicksilverutsläpp utanför Härryda

Ett utsläpp på ungefär en liter kvicksilver upptäcktes på fredagsförmiddagen av en fastighetsägare i Rya Hed utanför Härryda. Han misstänker själv att han blivit utsatt för ett sabotage.
Tio personer från räddningstjänsten har jobbat med att valla in kvicksilvret med absol, ett specialgrus som används vid saneringsarbeten.
- Nu väntar vi på en specialdammsugare som vi ska suga upp kvicksilvret med. Området kommer sedan att spärras av för fortsatt sanering och undersökning av fastigheten, säger Lennart Liljeroth, räddningsledare.
Det finns för närvarande ingen risk för att kvicksilvret ska sprida sig utanför invallningen.
Fastigheten ägs av Christer Hansson och han upptäckte kvicksilvret när han gick ut med hunden vid tiotiden på fredagsförmiddagen.
- När det började regna blev vi oroliga för att det skulle sprida sig och vi började därför själva skyffla ihop det som gick. Nu kommer vi att åka in till sjukhuset för att undersöka om vi fått några skador, berättar han.
Christer Hansson misstänker att familjen blivit utsatt för ett sabotage och att någon medvetet hällt ut kvicksilvret på platsen.
Brottet rubriceras av polisen som spridning av gift eller smitta.

Kvicksilver är en av de farligaste miljögifterna eftersom det är ett grundämne och därför inte kan brytas ner av naturen. Ämnet kan också bioackumuleras, det vill säga att halterna ökar genom hela näringskedjan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.