Kupperna mot Göteborgs statyer

Den minsta statyn förstördes – efter fyra dagar.
Och varningsskyltar sattes upp på Poseidon för att väcka oro bland förbipasserande.
Här är kupperna som skett mot konstverk i Göteborg.

ANNONS
|

Statyer har välts, konstverk har blivit nedklottrade och slagits sönder. GP har listat sex kupper mot olika statyer och konstverk i Göteborg.

På Luciakvällen 2018 krossade någon statyn vid Mariaplan.
På Luciakvällen 2018 krossade någon statyn vid Mariaplan. Bild: Privat

Göteborgs minsta staty

Verket lanserades som Göteborgs minsta staty och invigdes på Luciakvällen 2018 vid Mariaplan i Majorna. Tanken bakom konstverket var att uppmärksamma en mer hållbar stadsdel – men det tog inte lång tid innan statyn krossades.

– Det har krävts målmedvetenhet för att kunna genomföra det här. Vi är inte arga, men man är förvånad att man orkar lägga energi på att förstöra såhär, sa projektledaren Kalle Karlsson till GP då.

Flera statyer försågs med avspärrningsband 2019.
Flera statyer försågs med avspärrningsband 2019. Bild: PER WAHLBERG

Varningsskyltarna

I maj 2019 genomfördes en konstaktion i centrala Göteborg. Konstelever från Dômens konstskola försåg flera konstverk och statyer med avspärrningsband och varningsskyltar. ”Kultursanering pågår. Detta konstverk kan komma att avvecklas på grund av nerskärningar i kulturbudgeten", stod det.

ANNONS

Syftet med aktionen var att väcka debatt om konstens värde, men också att uppmärksamma konstnärers och kulturarbetares villkor.

– Ingen vill ju på riktigt ta bort Poseidon, men om vi leker med tanken då börjar folk fundera, sa Maja Oldefors som var en av de åtta eleverna som genomförde aktionen.

Shorelinestenen vältes omkull och skylten brändes upp.
Shorelinestenen vältes omkull och skylten brändes upp. Bild: Olof Ohlsson

Shorelinestenen i Slottsskogen

Ett annat känt konstverk är Shorelinestenen som sattes upp i Slottsskogen i samband med festivalen Way Out West 2014. Stenen, som var en hyllning till Göteborgsbandet Broder Daniel, vältes omkull. Även mässingsplattan med texten ”Spela Shoreline” vandaliserades och brändes upp.

– Jag tycker det är synd att stenen är vält. Det är fint att den finns, så att man kan komma hit och visa sin respekt, sa Simon Johannesson som tillsammans med flickvännen Sandra Eriksson besökte stenen när den hade vält.

Gunnar Grens staty utanför gamla Ullevi har vandaliserats flera gånger.
Gunnar Grens staty utanför gamla Ullevi har vandaliserats flera gånger. Bild: Stefan Berg

Gunnar Gren-statyn

En staty som vandaliserats flera gånger genom åren är Gunnar Grens staty utanför Gamla Ullevi. Senast i juni 2017 kunde man se fotbollslegendaren ligga på rygg efter att ett fordon kört in i konstverket.

Janne Andersson, drifttekniker på park- och naturförvaltningen, tyckte att vandaliseringen var ledsam.

Som göteborgare, vad tänker du när du ser Gunnar Gren ligga ned såhär?

– Det är tråkigt. För göteborgarna betyder den otroligt mycket, oavsett om man är gaisare eller öisare eller blåvit. Han har ju varit med i alla de här lagen, sa Janne Andersson då.

ANNONS
En rådjursstaty av Arvid Knöppel i Kungsparken vandaliserades 2021.
En rådjursstaty av Arvid Knöppel i Kungsparken vandaliserades 2021. Bild: Mia Höglund

Bronsskulptur rådjuret

Ett rådjur i brons, gjord av konstnären Arvid Knöppel, bröts av och slängdes ner på marken i juli 2021. Det var parkarbetare i Kungsparken som upptäckte förstörelsen då.

– Den har väldigt typiska rådjursben, tunna och smala, som har blivit knäckta. Det står bara en liten klöv kvar på fundamentet, berättade Liselott Nilsson, stödförvaltare på park- och naturförvaltningen i Göteborgs stad.

Raoul Wallenbergmonumentet i Hagaparken har inte fått stå orörd.
Raoul Wallenbergmonumentet i Hagaparken har inte fått stå orörd.

Raoul Wallenbergmonumentet

Raoul Wallenberg, som räddade tusentals judar under förintelsen, fick i maj 2007 ett minnesmärke i Hagaparken i Göteborg. Men monumentet fick inte stå orört länge. Bara en vecka senare ristade någon in två horn på bilden av Raoul Wallenberg och vandaliseringen upprörde flera göteborgare.

– Det är konstigt att de gör det så enkelt så att det går lätt att förstöra monumentet. Man vet ju hur mycket som förstörs idag, sa Madeleine Svensson som passerade monumentet på lunchrasten med sina vänner.

Monumentet, av konstnären Charlotte Gyllenhammar, fortsattes att förstöras. Både hakkors och en Hitler-mustasch har klottrats på verket.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS