Kupolen på Universeums tak – Korsvägens nya landmärke

Från E6:an syns Korsvägens nya landmärke – den stora kupolen som tornar upp sig bakom Lisebergsteatern. Om ungefär ett år ska Universeums nya biograf vara klar.
– Det är roligt att många uppmärksammar det och att kulan nu syns, säger Gunnar Blom, operativ chef på Universeum.

ANNONS
|

Nu är stommen av limträbalkar klar och kupolen har fått sin form. Sedan ska domen täckas genom att trekantiga skivor, täckta av cederträ, monteras på plats. Samtidigt pågår bygget även i andra delar av Universeum, enligt Gunnar Blom.

– Dels är det domen som man ser och dels bygger vi ut längst ner. Däremellan blir det en ganska lång bro så att man kan gå emellan. Tanken är att de här två delarna ska mötas någon gång i höst, säger Gunnar Blom.

Kupolen får en diameter på drygt 26 meter och kommer täckas av sammanlagt 64 trianglar.

Så kommer Universeum se ut när bygget är klart.
Så kommer Universeum se ut när bygget är klart. Bild: Wingårdhs

Dras med förseningar

Universeum ritades av Gert Wingårdh och stod klart 2001. Wingårdh står bakom även den nya tillbyggnaden. Men bygget har dragit ut på tiden. Tidigare var tanken att kupolen skulle vara på plats redan 2019, och bli en del av Göteborg 400-årsfirande. Men jubileet försenades. Samma sak med kupolbygget.

ANNONS

Senare fick man tänka om kring tillbyggnadens grundläggning. Från början var avsikten att bygga en källarnivå, men den fick strykas för att inte påverka grundvattnet i området. Istället gjuts en betongplatta på marken.

– Vi hade problem med grundvattnet men vi har kommit ur de problemen, så nu är det full fart framåt, säger Gunnar Blom.

När bygget skulle tajma 400-årsfirandet var också tidsplanen mer pressad.

– Det kostade väldigt mycket pengar. Nu har vi taktat ner och försöker göra detta på ett smartare sätt.

Omslutande biograf

Innanför kupolen skapas en omslutande bio, som ska användas för visualiseringar. Något liknande, men byggd med äldre teknik och i mindre skala, finns till exempel på Cosmonova på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Biografen ska användas för olika visualiseringar, till exempel resor ut i rymden, in i kroppen eller tillbaka i tiden.

Utbyggnaden är totalt på cirka 4 000 kvadratmeter.

– Om vi ska följa tidsplanen är vi klara om ungefär elva, tolv månader. Men med mycket sjukdomar och liknande är det svårt att nu säga exakt färdigdatum, säger Gunnar Blom.

LÄS MER:Här är bilderna på Universeums nya apunge

LÄS MER:Med fokus på en hållbar framtid – här är Universeums nya barnsatsning

LÄS MER:Gert Wingårdh: ”Jag vill inte leva ett fattigt liv”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS