Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kungsportsplatsen 1937 och i dag

Veckans nu-och-då-bild visar Kungsportsplatsen 1937 och 2014. Kopparmärra, ryttarstatyn som namnet till trots är en hingst, hade 1935 par år flyttats från en placering mitt i gatan till just denna del av Kungsportsplatsen.

2014 ställde sig GP-fotografen Ulf Börjesson på samma ställe som 1937 års anonyme fotograf och tog en ny bild. Mycket är sig förstås likt - men en del skiljer också på denna välbekanta plats i stan.

GP:s Kristian Wedel har mycket att berätta om Kungsportsplatsen:

"Så länge Göteborg har funnits har just dessa kvadratmeter av staden lockat mer besökare.

Nuförtiden är det turister som står på turistbyrån och vill ha upplysningar om Paddan och Liseberg. Det kan också vara tyskar som frågar efter älgar eller skåningar som frågar efter red light district (båda får nedslående besked).

På 1600-talet var helt enkelt Kungsporten den obligatoriska vägen in i fästningen Göteborg söderifrån. Det som i dag är en enkel spårvagnsbro var fram till början av 1800-talet ett komplicerat system av spångar, vallgravar och murar – och varje kväll låstes stadsporten av en barsk vakt med nyckelknippa.

Den enda i sammanhanget som strängt taget inte hör hemma här är Karl IX – det vill säga ryttaren på den bronshingst som av göteborgarna aldrig kallas något annat än Kopparmärra.

Karl IX står här för att han grundade en misslyckad stad på Hisingen i början av 1600-talet – en liten holländsk handelskoloni vid Färjenäs som antagligen hade varit rätt bortglömd om den inte hetat Götheborg. Namnsammanträffandet renderade 300 år senare Karl IX en ryttarstaty som han aldrig fått om han kallat staden något annat. (Eller rättare sagt:  det var inte ens meningen från början att det skulle bli en ryttarstaty, utan blott på kungen, men skulptören Börjesson meddelade under arbetet  finansiärerna att han liksom förlorat kontrollen över projektet:  "Under funderande på denna gubbe har det så småningom kommit en häst mellan benen på honom.  

Fram till 1935 stod Kopparmärra mitt ute i Östra Hamngatan och var där ett pampigt men katastrofalt hinder i trafiken. Den mest pikanta detaljen med Kopparmärras ryttare Karl IX syns inte på skulpturen: han bar i verkligheten en synnerligen personlig Robin Hoodfrisyr. Det var tre flätor som möttes i ett slags knut på den nakna hjässan.

Det är den konstigaste frisyren i Sveriges historia."

Här kan du läsa mer:

Vartgoteborg.se, med många artiklar om Gamla Göteborg, har förstås även skrivit om Kopparmärra

Wikipedia hittar du en artikel om Kungsporten som förr låg på denna plats

Alltidgot.com har en artikel om Kopparmärra och en annan om Kungsportsbron strax intill. 

Gamla vykort från Göteborgs mest centrala delar hittar du goteborgsvykort.se

Även gp.se har flera artiklar om just denna plats i stan: Exempelvis skrev GP:s Eva Heyman 2008 om Centrumhuset som skymtar bakom Kopparmärra  och 2002 skrev GP:s Manne Ekman om Kungsportsplatsen 

2013 visade vi också gp.se en annan typ av nu-och-då-bilder, den gången i form av ett bildgalleri. Kungsportsplatsen var förstås en av platserna vi visade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.