Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kungsladugårdsskolan. Bild: Oliver Lindkvist
Kungsladugårdsskolan. Bild: Oliver Lindkvist

Kungsladugårdsskolans rektor om trafiksituationen: Skjutsa inte barnen

Tidigare i veckan publicerades artiklar om det trafikkaos som råder vid Kungsladugårdsskolan i Majorna, något som Göteborg Direkt var först att rapportera om.
Publiceringen ledde till stort engagemang och delade vårdnadshavare i två läger. Åsa Grahm, rektor på skolan, uppmanar dock föräldrar att ställa bilen.
– Vi uppmanar föräldrar att inte skjutsa sina barn till skolan, säger hon.

Tidigare i veckan publicerades artiklar om att Kungsladugårdsskolan valts ut i en fallstudie vid Göteborgs universitet, där föräldrar i en enkätundersökning fick svara på frågor om hur barnen tog sig mellan skolan och hemmet och vad de tyckte om trafiken i området.

Majoriteten av de svarande föräldrarna tyckte att trafiksituationen vid skolan var bekymmersam, både miljömässigt och säkerhetsmässigt.

Trots detta, är det ändå uppemot var tredje förälder som lämnar sitt barn med bil, något som Kungsladugårdsskolans rektor Åsa Grahm lyfter som problematiskt.

– Ja, det är det ju. Skolor inne i staden är inte riktigt byggda för att vårdnadshavare ska transportera med bil. Det blir trångt och uppstår en del kritiska punkter, som när många elever börjar samtidigt, säger hon.

På Kungsladugårdsskolan går man ut med kontinuerlig information till föräldrar om vad som händer på skolan, och hur man kan underlätta situationen.

– Vi går ut med information och pratar om var man ska lämna och hur man ska lämna. Men det är ju en uppmaning, det är föräldrarnas ansvar hur barnen tar sig till skolan, säger Åsa Grahm.

LÄS MER: Majornabor missnöjda med trafikkaos – ändå lämnar var tredje med bil

Uppmaningen: Skjutsa inte

Skolan har inga möjligheter att underlätta trafiksituationen som uppstår på morgonen, eftersom skolan är byggd som den är.

– Vi har dessutom påbörjat en stor renovering och har andra transporter som ska in på skolgården, säger Åsa Grahm.

Det är också en av anledningarna till att man från skolans håll är tydlig med hur det lättast åtgärdas: sluta skjutsa barnen till skolan om avståndet är kort.

– Vi uppmanar föräldrar att inte skjutsa sina barn till skolan, så är det. Sedan är det en hälsofråga också. Naturligtvis är det bättre för eleverna om de promenerar till skolan, speciellt med det avståndet man har.

Åsa Grahm har dock förståelse för att man som förälder i Majorna kan känna en otrygghet med skolvägen, när det kommer till trafiken.

– Det är på stadsplaneringsnivå, men man får en känsla som boende i Kungsladugård att det är osäkert och därför väljer man att skjutsa i stället, då barnen är skyddade i bilen.

Åsa Grahm har tidigare varit rektor på andra skolor, och säger att just trafiken är en ständig fråga.

– Trafiksituationen är problematisk. Det kan gälla bilar, cykelbanor precis utanför skolan. Då behöver man samverka, prata om det och se om vi kan underlätta på något vis att inte ta bilen. Den dialogen har vi hela tiden, säger hon.

LÄS MER: Här är Göteborgs mest populära skolor

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.