Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karl IX och hans springare får sin kungliga glans tillbaka.

Kunglig dusch i sommarvärmen

Nu spolas dammet och måsskiten bort från stadens statyer. På torsdagen var det Kopparmärras tur att få sig en omgång av den årliga högtryckstvätten.

Efter tolv månader av regn, rusk och smuts fick Karl IX och hans springare äntligen sin kungliga lyster tillbaka. Men de är inte ensamma. Just nu pågår ett omfattande arbete med att ge Göteborgs statyer, från stenbyster till bronsskulpturer, en ansiktslyftning.

- Vi brukar tvätta rent dem vid den här tiden varje år. De flesta brukar samla på sig en hel del smuts, speciellt de som står på ställen med mycket trafik, säger Ingemar Leander på park- och naturförvaltningen i Göteborg.

Poseidon, som har förmånen att spolas ren varje dag under hela sommarhalvåret, kommer däremot inte att få någon sommartvätt i år. Däremot kommer han troligen att få både regn och sol under helgen.

Efter en ostadig början på fredagen väntas molnen att spricka upp över Göteborg på eftermiddagen. Det fina vädret väntas att hålla i sig ända tills på söndag. Efter en molnig förmiddag väntas också söndagen att spricka upp och ge Göteborg en rejält solig avslutning på den första junihelgen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.