Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP fortsätter att granska flyttbranschen.

Kunderna tar stora risker vid flytt

Nästan var tredje flyttfirma i Göteborgstrakten kör olagligt, visar GP:s granskning. Företagens handlande innebär stora risker för kunden. – Normalt har de här företagen ingen försäkring, säger branschjuristen Fredrik Engström.

GP har kontrollerat 28 västsvenska flyttfirmor hos Transportstyrelsen. Granskningen visar att åtta av företagen saknar yrkestrafiktillstånd. Det innebär att flyttfirmorna i fråga inte får frakta gods.

Den kund som anlitar ett företag utan trafiktillstånd kan tvingas stå för kostnaderna själv om lasten skulle skadas under transporten.

– Skulle bilen inte ha tillstånd och köra av vägen eller vara inblandad i en olycka är det inte säkert att det finns försäkring, säger Jimmy Danielsson, utredare av yrkestrafikfrågor på Transportstyrelsen.

Läs också: Dyr nota för lass till Göteborg


Trafiktillståndet är ett bevis på att företaget har kunskaper om flytt och vilka regler som gäller för transporter på väg. Det är också en garanti för att företaget har ekonomiska resurser. En trafikansvarig på företaget måste klara ett prov hos Trafikverket.

Både företagets ansvarige och kunden riskerar fängelse i upp till ett år om avsaknaden av trafiktillstånd avslöjas.

– Många vet kanske om att man ska ha trafiktillstånd men tycker att det är krångligt. De här proven är ganska svåra och många behöver gå en kurs. Så det krävs ett kliv innan man kommer fram, säger Jimmy Danielsson.

Läs också: Därför saknar företagen nödvändiga tillstånd

Fredrik Engström, jurist på branschorganisationerna Sveriges åkeriföretag och Sveriges möbeltransportörers förbund, är inte förvånad över att så många flyttfirmor kör olagligt i Göteborg.

– Det har sett jätteilla ut nu på senare år. Framför allt är det städfirmor som kommer in och konkurrerar helt utan trafiktillstånd med stöd av rut-systemet, säger han.

Hans tips är att ta referenser på flyttfirman. Kunden bör även kolla upp om bolaget har trafiktillstånd hos Transportstyrelsen och teckna ett skriftligt avtal om vad som ingår i flytten. Han rekommenderar även att anlita firmor som använder Bohag 2010 – en överenskommelse mellan Konsumentverket och branschen om flyttbestämmelser.

– Tillämpar man det ligger man genast lite bättre till som kund om det blir problem, säger Fredrik Engström.

Om flyttfirman inte har försäkring kan eventuellt hemförsäkringen skydda mot flyttskador. Enligt Karolina Westin, produktutvecklare på Folksam, påverkas ersättningen i så fall inte av om flyttfirman saknar tillstånd för transport.

– I bästa fall ska kunden hållas skadeslös. Men finns inte rätt intyg har kunden ändå ett skydd via sin hemförsäkring, och det är upp till 50 000 hos oss, säger Lotta Jansson, ansvarig för privatskador på Länsförsäkringar i Göteborg och Bohuslän.

Fredrik Engström påpekar att kunden kan teckna en så kallad varu- eller objektsförsäkring, för att vara på den säkra sidan oavsett hur ansvarsfrågorna i övrigt ser ut.

Chefen för en av de flyttfirmor i Göteborg som saknar tillstånd förklarar att företaget är relativt nystartat och att en ansökan om trafiktillstånd är på gång.

– Kursen är igång och allting är betalat och klart. Det är inga konstigheter där. Annars hade vi inte fått teckna en försäkring, det hade de inte godtagit.

Men att bara ha påbörjat ansökningsprocessen för att få ett yrkestrafiktillstånd räcker inte för att köra lagligt.

Företaget påpekar att det är en tuff bransch, och upplever att det är dyrt men inte svårt att söka trafiktillstånd.

– Absolut inte, säger chefen.

Läs också: Ett tiotal firmor går inte att kontrollera

Tre tips för en säker flytt

Tala med ditt försäkringsbolag om vad hemförsäkringen täcker och vilka andra möjligheter det finns att försäkra bohaget.Ta referenser på flyttfirman och leta reda på bolagets organisationsnummer, som kan användas för att se om företaget har yrkestrafiktillstånd hos Transportstyrelsen.Teckna ett skriftligt avtal om vad som ska ingå i flytten.

Fakta: Yrkestrafiktillstånd

Polisen sköter vägkontrollen av trafiktillstånd. Transportstyrelsen utfärdar och utövar tillsyn. Den som uppsåtligen kör utan tillstånd gör sig skyldig till olaga yrkesmässig trafik och kan dömas till böter eller fängelse upp till ett år. Även den som anlitar ett företag utan yrkestrafiktillstånd kan bli straffansvarig om personen känt till eller haft skälig anledning att anta att tillstånd saknades. Straffet är böter eller fängelse i upp till ett år. För att få yrkestrafiktillstånd ställs tre krav: Yrkeskunnande. En trafikansvarig i företaget måste klara ett prov om ekonomi, juridik och bransch hos Trafikverket. Ekonomiska resurser. Företaget ska ha 9 000 euro i tillgångar för en lastbil, och 5 000 euro för varje ytterligare fordon. Gott anseende. Det får inte finnas något allvarligt hos Skatteverket, Kronofogden eller i belastningsregistret.

Så gjordes granskningen

GP sammanställde en lista på ett 30-tal flyttfirmor som erbjuder sina tjänster i Göteborgsområdet. Det gjordes genom slagningar i sökmotorer på nätet samt adress- och företagstjänster som Eniro och Allabolag. Med hjälp av organisationsnumren kontrollerades sedan bolagen hos Transportstyrelsen för att se om det fanns yrkestrafiktillstånd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.