Kulturkalaset serverar mer ekologiskt

ANNONS
|

På Göteborgs kulturkalas schema står allt från popmusik och opera till hantverk, teater och litteratur. Det startade i går och för att orka med allt som står på schemat behöver besökarna såklart bränsle. Filip Eklund är ansvarig för mat, marknad samt miljö och i år har de förstärkt sina krav på matförsäljarna på kalaset.

– Vi har ställt krav i många år tidigare och i år har vi tagit ett stort kliv framåt, säger han.

Måste vara ekologiska varor

Nytt för i år är bland annat att matförsäljarnas utbud ska bestå av ekologiska varor till minst 30 procent, även om det kan utgöra en utmaning att kontrollera.

ANNONS

– Det är såklart svårt att jämföra någon som säljer falafel med någon med mexikanskt eller vanligt fika. Men det är en bra, ny metod att säkerställa en så stor ekologisk andel som möjligt, säger Filip Eklund.

Sam Niknam äger en food truck, en restaurang på hjul, som serverar den hawaiianska rätten poké bowl. Han är ny som matförsäljare på Kulturkalaset och uppskattar de nya kraven, även om det kan vara komplicerat.

– Det är jättebra, men lite svårt. Vissa saker som sjögrässallad och inlagd ingefära var svåra att hitta ekologiskt, men vi har köpt så mycket ekologiskt vi kunde: sallad, ris och sesamfrön till exempel, säger Sam Niknam.

Inga vattenflaskor

Matförsäljarna på kalaset ska ha ett utbud som innehåller både ekologiska och rättvisemärkta produkter – allt från själva maten till kaffe, te, socker och mjölk. Det finns inte heller något stilla vatten på flaska att köpa på kalasområdet eftersom man vill uppmuntra till att fylla på sin egen vattenflaska i kranarna som finns på plats.

Eftersom Kulturkalaset har fått mindre pengar att röra sig med i år pågår det fem dagar i stället för sex som tidigare. Men det ska inte påverka maten.

– Absolut inte. Vi är noga med att minskningen inte ska påverka matens kvalitet, säger Filip Eklund.

ANNONS

De besökare som vill bidra till hållbarheten på Göteborgs kulturkalas rekommenderas att fylla på sina egen vattenflaska samt välja vegetarisk mat, sortera sitt skräp och ta sig fram till fots, med cykel eller kollektivtrafik. Göteborgs kulturkalas pågår till och med söndag, 20 augusti.

ANNONS