Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Viking Sky från helgens sjödrama ställer in den planerade turen till Göteborg. Bild: Svein Ove Ekornesvåg

Kryssaren från norska sjödramat till Göteborg

Kryssaren Viking Sky som var i sjödrama utanför Norge i helgen är planerad att anlöpa Göteborg fyra gånger under säsongen.

Första gången fartyget skulle anlöpa Göteborg var i början av april.

Men så blir det inte.

– Beskedet vi har fått är att båten har för stora skador. Reparationerna tar helt enkelt för lång tid så det anlöpet har vi fått stryka, säger Jill Södervall, affärsområdeschef, Göteborgs Hamn.

M/S Viking Sky är ett norskt kryssningsfartyg och trafikeras av Viking Ocean Cruises. Båten stod klar så sent som 2017 och anses tekniskt vare ett mycket modernt skepp.

Blev ett skräckfartyg

Den gångna helgen förvandlades dock båten till ett skräckfartyg för passagerarna när det var involverat i ett uppmärksammat sjödrama utanför Norges kust. 479 av de 1 373 passagerarna ombord evakuerades med helikoptrar. 27 av dem skadades enligt norsk sjukvård.

Räddningshelikoptrarna flög i skytteltrafik vid dramat.. Bild: Svein Ove Ekornesvag

Kryssningsfartyget var på väg från Tromsø till Stavanger i hårt väder med upp mot 15 meter höga vågor då det råkade ut för ett motorhaveri i stormen, farligt nära kustens branta klippor.

Nödsignalerna drog igång ett omfattande räddningspådrag på lördagen och ett dygn senare kunde fartyget ta sig in till Molde för egen maskin.

Förutom att motorerna måste ses över är fönster krossade och stora delar av inredningen sönderslagen efter dramat till havs.

– Det tar tid att få fartyget i skick igen, men vi hoppas på nästa planerade anlöp med Viking Sky till Göteborg vilket är i maj, säger Jill Söderwall.

Även i juni och i juli väntas Viking Sky till Göteborg enligt plan.

Fakta: M/S Viking Sky

Båten är ett norskt kryssningsfartyg, som trafikeras av Viking Ocean Cruises.

M/S Viking Sky byggdes 2016–2017 i Italien som det tredje i raden av systerfartyg.

Ombord finns två pooler, ett spa och en fitnessanläggning. Det finns två restauranger, lounger barer, en biograf och flera affärer.

Källa:

Wikipedia

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.