Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kronhusbodarna blir koncentrationsläger

Med svart komik, jiddischmusik och eldig tragik ska gatupjäsen HELIG! ge en historisk påminnelse om nazismens ondska. På tisdagkväll spelas den på Kulturkalaset.

Eldskulpturer, dans, jiddischmusik, svart komik och tragedi. När halländska Teater Albatross åter sätter upp pjäsen HELIG! lovar man en föreställning som tilltalar alla sinnen. Målgruppen är bred, den har spelats för både skolbarn och Auschwitz-överlevare.

– Den är en påminnelse om hur lätt vi blir ondsinta mot varandra. Hur lätt vi kan dela upp människor i vi och dem och hur snett det kan gå. Kanske kan man då se sin samtid tydligare, med lite nya ögon, säger manusförfattaren och regissören Robert Jakobsson.

Även om HELIG! har didaktiska ambitioner är uppsättningen långt ifrån en torr historielektion. En tre meter hög Mein Kampf-bok, nazistiska agitatörer som orerar på antisemitiska och vackra men skrämmande Tredje riket-fanor skapar ett lätt absurt scenrum. Och lovorden har varit många. "Uttrycksformerna kontrasterar livsglädje och tragik, det mänskliga mot det omänskliga. Den gripande avslutningen blir till en plågsam manifestation för det heliga, som är livet och människan, ständigt drabbat av förintande krafter", skrev Dalademokratens Martin Lindström.

– Framför allt ska man gå dit för att njuta av konst. Händelsen går djupare än underhållning och drabbar starkare. Pjäsen kan vara rolig, men folk i publiken står också och gråter mitt på gatan, säger Robert Jakobsson.

Mellan 1998 och 2000 spelades HELIG! i Polen, Frankrike, Kamerun, Norge och Danmark. 2014 hade man nypremiär. Robert Jakobsson såg ett Europa åter präglat av högervindar, hat mot romer och en tilltagande antisemitism. Pjäsens budskap kändes aktuellt på nytt.

– Förra gången var det en föreställning som handlade om gamla tider. Nu är känslan mer att det skulle kunna ske igen. Partier som Jobbik och Gyllene gryning växer.

HELIG! handlar lika mycket om förövarna som om offren. Till berättelsens största styrka hör enligt Robert Jakobsson att den problematiserar ondskan.

– Vi vill visa att nazismen också var en folkhemsgrej. Det gjorde att de fick med sig så många, de skapade en vikänsla som lockade.

Att pjäsen spelas utomhus bidrar också till upplevelsen, enligt Robert Jakobsson.

– Det är en helt annan grej att spela ute på gatan. Vinden fläktar på alla plan, och man vet aldrig vad som ska hända, säger han.

Fakta: HELIG!

HELIG! är en gatuföreställning av Teater Albatross om andra världskriget och förintelsen. Pjäsen är en del av Kulturkalaset och spelas kl. 20.00 vid Kronhusbodarna på tisdagen. Dagen därpå sätts den upp i Falkenberg.

Idé och manus: Robert Jakobsson

Regi: Kaj Granander och Robert Jakobsson

Kostym och scenografi: Åsa Lieberath

Medverkande: Tinna Björk Ólafsdóttir, Robert Jakobsson, Cristoffer Svärd, Pelle Hörmander, Malin Jagborn, Oskar Ekstrand, Daniella Jagborn och Gilles Dieng

Musik: Christoffer Svärd

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.