Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/15

Krokus, snödroppar och huggormar tror att våren är här

Den ovanligt varma vintern har gjort att flera vårtecken redan har siktats i stan. Krokusen blommar, koltrasten sjunger för fullt, och på Tjörn har huggormarna redan vaknat till liv.
– Mycket blommar en till två månader för tidigt, säger Mats Havström, botanist på Botaniska trädgården.

Januari är till ända, och fortfarande är det höst i Göteborg, i alla fall i meteorologiska termer. Med knappt någon frost, och temperaturer på mellan 5-8 grader tror naturen att våren är här.

Mats Havström, botanist på Botaniska Trädgården. Bild: Miguel Marrero
Mats Havström, botanist på Botaniska Trädgården. Bild: Miguel Marrero

I Kungsparken lyser vintergäck upp gräsmattorna med sin gula färg, i privata trädgårdar blommar snödroppar, krokus och iris. I Vänersborg har blåsippor redan siktats, vilka i vanliga fall blommar i mars. Snödropparna brukar blomma mellan februari till april, och Mats Havström tror att det inte dröjer länge till innan även tussilagon dyker upp.

– Mycket blommar en till två månader för tidigt, så det är extremt tidigt för dem att blomma nu.

LÄS MER: De höga temperaturerna lockar fram fästingar och mördarsniglar

Blommar i Botaniska

I Botaniska blommar allt möjligt, och delar av parken är grön och fin.

– Kejsarolvon blommar för fullt, och tycker det är toppen nu, samma med trollhassel och vinteralprosen. De är vinterblommor där de växer naturligt, men här brukar de blomma senare.

Men våra inhemska växter låter sig däremot inte luras så lätt av värmen, menar han, för de följer mer ljuset.

Mats Havström menar att fortsätter vi få så här varma vintrar kommer växter från varmare klimat att breda ut sig på bekostnad av de inhemska. Och vi kommer få mer av dem ute, än de inhemska.

Vintergäck lyser upp i Botaniska trädgården. Bild: Stefan Berg
Vintergäck lyser upp i Botaniska trädgården. Bild: Stefan Berg

Om värmen fortsätter - hur kommer våra växter att påverkas då?

– Det troliga är att det kommer några bakslag, och då är det någon blomknopp som stryker med. Fortsätter värmen kommer körsbärsblomningen och äppelblom komma igång för tidigt, vilket kan skapa problem för hela fruktproduktionen. Som att pollinatörena inte är igång eller att det kommer frostnätter.

Huggorm

Ett väldigt tidigt vårtecken höll Anette Pernevi Sidén på att trampa på i helgen när hon var ute och promenerade med sin hund på Tjörn. Mitt framför hennes fötter låg en lång huggorm som var riktigt arg och på hugget.

– Det var jätteäckligt, och jag är väldigt rädd för ormar.

Mer fåglar

Den varma vinter påverkar även en del av våra fåglar, mesarna och koltrasten sjunger som om det redan är april, och fler kommer att överleva. Generellt påverkas fåglarna av ljuset mer än värmen, men det finns undantag.

Ornitologen Conny Palm berättar att de kortflyttande fåglarna, som sångsvanar, gäss och trastar, inte ens har brytt sig om att flytta från Sverige, tack vare värmen. Köldkänsliga fåglar, och de som inte var i form att flytta, har heller inte frusit ihjäl i vinter.

Får vi extra mycket fåglar i år tack vare värmen?

– Ja, det kommer nog märkas på rödhake, gärdsmyg och på kungsfågeln, säger Conny Palm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.