Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Krogvåldtäkterna: Rättegången inleds i dag

Nio kvinnor mellan 16 och 23 år är målsägare när en göteborgskrögare och en festfixare i dag ställs inför rätta, misstänkta för bland annat grova våldtäkter.


Nilla Ekström Parry är målsägandebiträde för åtta av de unga kvinnorna som utsatts. Hon är mycket fåordig inför rättegången och vill avvakta med ytterligare kommentarer tills hon vet vilken inställning de misstänkta har under rättegången.
Får kvinnorna någon hjälp i dag?
– Jag kan inte uttala mig om det. De har ju mig som målsägarbiträde vad gäller den här biten. De är olika personer, i olika åldrar och så. Men det är såklart en jättejobbig situation för dem bara att behöva gå igenom den här rättegången. 
Kommer de att medverka vid rättegången?
– Alla har för avsikt att medverka, men sedan få vi ser hur väl det går.
Nilla Ekström Parry säger att det är ett mycket ovanligt med så många målsägande och så många gärningar i ett och samma åtal.
– Det finns nog väldigt få liknande exempel.
Hon vill inte säga något om hur kvinnorna mår i dag.
– Nu fokuserar vi på att de ska kunna ta sig igenom rättegången först och främst, säger hon.

Upprinnelsen till åtalet är en våldtäkt i en trappuppgång på Avenyn i mars i år. Då belagtogs en mobil med filmsekvenser och bilder av de utsatta kvinnorna. Detta har sedan har lett till flera polisanmälningar.
En krögare i 50-årsåldern och en festfixare i 25-årsåldern står nu åtalade. Två av fallen, där både krögaren och festfixaren åtalas, bedöms av åklagaren som grov våldtäkt. I de fallen handlar det om 16-åriga flickor som utsatts.
Festfixaren åtalas dessutom för ytterligare fem våldtäkter och två fall av sexuella tvång. Åtalet rymmer även kränkande fotografering.

De misstänkta övergreppen ska ha begåtts under totalt fem års tid mot nio olika kvinnor. Förundersökningen är på över tusen sidor och sekretessbelagd.
Flera av dem som utsatts ska knappt ha varit medvetna om övergreppen och dokumentation av brotten ska ha varit avgörande för att få fram åtalet.

I stämningsansökan beskrivs hur de båda männen utnyttjat de unga kvinnorna vid olika tillfällen. Genom att bjuda dem på alkohol och narkotika har de blivit drogade och försatts i hjälplöst tillstånd. Därefter har männen förgripit sig på dem sexuellt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.