Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Krogar för högljudda - hotas med böter

Tre krogar i centrala Göteborg hotas med vite sedan Miljöförvaltningen uppmätt alldeles för höga ljudnivåer. - Förra året var vi mjukare, men vi måste sätta kraft bakom orden nu för att inte förlora trovärdigheten, säger miljöinspektör Björn Närlundh.

I fjol pratade miljöinspektörerna med krögarna för att förklara att ljudnivån måste ner. I år, när vädret gör att det ändå är betydligt lugnare på stan, får några krogar en underrättelse om mätningar som gjordes natten till den 22 juni.

Miljöinspektörerna kunde konstatera att ljudnivåerna "kraftigt överskred acceptabel ljudnivå" vid Stora Teaterns uteservering mot Nya Allén, Restaurang Bryggeriets uteservering mot Kungsportsavenyn samt utanför Berså vid Kungsportsplatsen.

Miljöförvaltningen överväger nu att förbjuda krogarna att bedriva fortsatt verksamhet "så att ljudnivån överskrider 50 dBA på offentlig plats efter klockan 22 med avseende på musik. Förbudet kan komma att förenas med vite."

"Ska kunna sova"

Miljöinspektör Björn Närlundh påpekar att Göteborg har många stora evenemang, och att bullret från dessa stör många.

- Det får de boende acceptera. Men då har vi sagt att det är viktigt att man kan ha det någotsånär lugnt när det inte är stora evenemang. Människor som bor i centralt ska också kunna sova och slippa det där dunkandet hela tiden, säger han.

Enligt Björn Närlundh köper de flesta krögare argumentet, eftersom de stora evenemangen gynnar dem.

- Men de tycker att det då ska vara lika för alla. Och därför är det viktigt att vi verkligen är ute och kontrollerar, säger han.

En underrättelse är det första steget i kedjan. Nu får krögarna ge sin syn på saken. Nästa steg kan vara ett föreläggande med ett vite som kan utdömas om ljudnivåkravet överskrids igen.

Det är vad som skett med Publik.

- Fast där handlar det om en granne som blir störd i sin lägenhet. Från och med måndag gäller föreläggandet som är kopplat till hundratusen kronor i vite, säger miljöinspektör Johannes Rosenhall.

"En engångsföreteelse"

Om ljudgränsen överskrids igen skickar Miljöförvaltningen ett brev med alla uppgifter till Miljödomstolen, och begär ett utdömande av vite. Sedan bestämmer domstolen om man anser att det är skäligt, och dömer.

Bryggeriet har enligt restaurangchefen Adde begärt anstånd med att svara till den 15 augusti, eftersom advokaten som företräder krogen har semester nu. Men han tillägger att händelsen var en engångsföreteelse, och att krogen sedan tidigare har investerat i ljudisolerande glas för att dämpa bullret.

Daniel Klamborn, vd för Stora Teaterns uteservering, säger också att det var en engångsföreteelse och ett misstag:

- Avenyföreningen har begärt och fått undantag för ljudnivåerna vissa datum. Vi trodde att det gällde även när MTV-galan var på Götaplatsen, men så var det tydligen inte, säger han.

Bassam Janine på Berså tycker att ljudnivåkravet är på en löjlig nivå.

- Du och jag pratar högre nu! Alla åker dit på det i så fall. Ingen av dem som bor häromkring har klagat, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.