Texten ska ha tagits bort av fastighetsförvaltaren för snart två år sedan, men efter att snön töat visade det sig att texten finns kvar - eller placerats där igen?
Texten ska ha tagits bort av fastighetsförvaltaren för snart två år sedan, men efter att snön töat visade det sig att texten finns kvar - eller placerats där igen? Bild: Anders Ylander

Kritiskt budskap mot FRA på hustak i Kortedala

Någon i Kortedala verkar ha tröttnat på den svenska signalspaningsmyndigheten FRA. På flygfoton och satellitbilder syns texten ”Fuck FRA” på ett av hustaken.

ANNONS
|

På Google maps satellitbild dök det upp vad som verkar vara en banderoll med text på ett av hustaken i Kortedala. Budskapet ”Fuck FRA” tros syfta på signalspaningsmyndigheten FRA som ansvarar för landets cyberförsvar.

LÄS MER:Så ska Sverige cybersäkras

Efter att snön nu töat kunde GP se efter om det faktiskt stämde. Banderollen finns kvar. Enligt fastighetsägaren har den redan tagits bort en gång, för nästan två år sedan.

Ingen boende huset vill kännas vid banderollen, men personen som placerat den på taket verkar ha tröttnat på FRA’s verksamhet.

FRA: ”Ingenting vi ägnar oss åt”

Ola Billger, kommunikationschef vid FRA, tycker inte att man ska klottra eller förstöra, men att det är upp till var och en huruvida man vill kritisera eller berömma FRA.

ANNONS

– Om det här är ett uttryck för kritik mot FRA, det får man väl acceptera. Det här är väl någon form av opinionsyttring och det ingår i yttrandefriheten, säger han.

Signalspaningsmyndigheten kände inte till texten på hustaket.

– Vi jobbar ju med utländska förhållanden och är en underrättelsetjänst som hjälper till att skydda Sverige och svenska intressen. Vad som står på ett tak i Kortedala är ingenting vi ägnar oss åt.

Texten syns även på flygbilder från bland annat eniro.se och Lantmäteriet, vars bild är tagen i april 2020.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS