Än så länge finns det inte några godkända självtester för att se om man har haft covid-19. Läkemedelsverket har på kort tid förbjudit tre företag att marknadsföra sina tester. Bilden är en arkivbild och har inget med testerna i artikeln att göra.
Än så länge finns det inte några godkända självtester för att se om man har haft covid-19. Läkemedelsverket har på kort tid förbjudit tre företag att marknadsföra sina tester. Bilden är en arkivbild och har inget med testerna i artikeln att göra. Bild: Jean-Francois Badias

Kritiserade självtester för covid-19 förbjuds

På kort tid har Läkemedelsverket förbjudit tre självtester för covid-19, bland annat ett från ett Göteborgsbolag.
– Man kan få ett felaktigt positivt eller negativt svar. Om det är felaktigt negativt är det väldigt allvarligt. I tron att du är frisk riskerar du då att sprida det vidare, säger Ewa-Lena Hartman vid myndigheten.

ANNONS
|

Olika företag har på senare tid marknadsfört självtester där man som privatperson ska kunna se om man har utvecklat immunitet mot covid-19 eller inte. Ett bolag i Göteborg hävdar själva att deras test har "minst 90 procent träffsäkerhet".

Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin har tidigare sagt till GP att det är alldeles för dålig prestanda.

Testet tas genom att två droppar blod droppas ner i ett testkit. Efter två till femton minuter ska en markering uppkomma på testkassetten om det finns antikroppar i blodet.

LÄS MER:Snabbtest för covid-19 visar framgång i ny studie

Men nu har Läkemedelsverket satt ner foten. Efter att tidigare ha förbjudit två andra självtester får nu inte heller Göteborgsbolaget marknadsföra sitt test.

ANNONS

– De ska vara CE-märkta och granskade av ett oberoende certifieringsföretag. När det gäller de självtester som vi har förbjudit har man inte kunnat uppvisa dokument som visar att de uppfyller reglerna och kraven i det medicintekniska regelverket, säger Ewa-Lena Hartman som är gruppchef inom medicinteknik på Läkemedelsverket.

Hon berättar att det finns stora risker med att man därigenom inte har tillräcklig koll på vilken prestanda testerna har.

– Man kan få ett felaktigt positivt eller negativt svar. Om det är felaktigt negativt är det väldigt allvarligt. I tron att du är frisk riskerar du då att sprida det vidare.

LÄS MER:Professor skeptisk till privata antikroppstester

Felaktigt beslut anser bolaget

De förbjudna självtesterna riktar sig mot privatpersoner i hemmiljö. Om samma test däremot marknadsförs mot hälso- och sjukvårdspersonal kallas de för snabbtester och får fortsätta att säljas. Ewa-Lena Hartman förklarar varför:

– Provsvaren är beroende av vilken sjukdomsfas man befinner sig i. På sjukhus har man en annan möjlighet att bedöma om det är ett lämpligt test att använda i det enskilda fallet. Men ansvaret att välja vilka tester som skall användas inom vården ligger hos regionerna vilka också verifierar testerna innan de används för att kontrollera testernas prestanda.

I ett mejl till de kunder som har beställt självtestet skriver Göteborgsbolaget att de kommer att överklaga Läkemedelsverkets beslut som de anser är felaktigt.

ANNONS

"Fram till dess har vi inte möjlighet att skicka ut några tester. Din order kommer därför makuleras och vi ber dig återkomma med ny beställning när det finns möjlighet igen", står det.

När GP får kontakt med vd:n för bolaget vill han ännu inte kommentera beslutet.

LÄS MER:Här är personerna bakom Tegnell: "De betyder allt"

"Bra att inte vilket som helst godkänns"

Folkhälsomyndighetens biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten anser att både själv- och snabbtester måste vara nära hundraprocentigt tillförlitliga för att kunna användas av hälso- och sjukvårdspersonal.

– Om man till exempel ska ta det som ett riktmärke för att man ska jobba vidare i vården eller inte så måste man veta säkert. På en större befolkningsnivå kanske man kan använda självtester för att få en uppfattning om hur många som har exponerats, men på individnivå måste testerna vara väldigt bra. Så det är bra att inte vilket som helst godkänns.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten.
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten. Bild: Henrik Montgomery/TT

Han tycker dock att det kan finnas en skillnad i träffsäkerhet om testerna används för nyfikna privatpersoner.

– Om man gör det av intresse för sin egen skull är en sak, men då måste du också veta att det kanske inte är hundraprocentigt. Men om man ska använda det för någon slags åtgärd, att vissa ska kunna arbeta under andra förutsättningar eller liknande då måste de vara mycket bättre.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS