Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fältsjukhuset sattes upp i slutet av mars för att utöka antalet vårdplatser under coronapandemin. Bild: Robin Aron
Fältsjukhuset sattes upp i slutet av mars för att utöka antalet vårdplatser under coronapandemin. Bild: Robin Aron

Kritiserade intensivvårdsplatser försvinner från Östra

Nu ska hela fältsjukhuset i Göteborg plockas ner. Efter en vår då det stormat kring intensivvårdsplatserna i tältet, ser Västra Götalandsregionen inte längre att behovet av dem finns i coronapandemin.

Den 7 april kunde GP för första gången berätta om den interna kritiken mot fältsjukhuset i Göteborg. Intensivvårdsplatserna ansågs vara omoderna, arbetsmiljön ansågs ha brister och patientsäkerheten ifrågasattes av flera överläkare.

Samtidigt som ordinarie sjukhuslokaler stod tomma, valde ansvariga att ta intensivvårdsplatserna i tältet i bruk. En vecka senare kunde GP rapportera om hur det lett till en förtroendekris för sjukhusledningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Efter den omfattande interna striden backade ledningen, och började i stället bygga upp en större intensivvårdskapacitet inomhus. Sedan ungefär två månader tillbaka har fältsjukhuset, vid Östra sjukhuset, därför stått tomt.

LÄS MER: Verksamhetschefen på IVA avgår – står inte bakom ledningens beslut

”Har varit en viktig resurs”

För en vecka sedan började delen som kallats Vård Kronan plockas ner – den del som varit avsedd för normal sjukhusvård och inte tagits i bruk. Regionala beredskapsöverläkaren Karl Chevalley meddelade samtidigt att IVA Kronan, som varit den kritiserade delen, tills vidare skulle stå kvar.

På torsdagen meddelar dock Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande att även intensivvårdsplatserna i fältsjukhuset kommer försvinna.

– Vi är glada och tacksamma för stödet från Försvarsmakten genom att de har lånat ut fältsjukhuset, som har varit en viktig resurs i vår beredskap. Samtidigt är det också glädjande att behovet av intensivvård har minskat så mycket att det inte längre behövs, säger Kristine Rygge, beslutsfattare i regional särskild sjukvårdsledning.

Enligt Västra Götalandsregionen kommer fältsjukhuset att plockas ner successivt under sommaren.

LÄS MER: Sjuksköterskorna rädda för att berätta om problemen

Vårdbehovet har gått ner

Intensivvårdsbehovet för covid-19 var som störst i regionen den 6 maj. Då vårdades 97 smittade patienter på de olika intensivvårdsavdelningarna.

Sedan dess har kurvan gått nedåt och i dag, knappt två månader senare, vårdas 33 covid-19-patienter inom regionens intensivvård.

På Sahlgrenska universitetssjukhusets intensivvårdsavdelningar, som IVA Kronan tillhört, vårdas 21 covid-19-patienter.

LÄS MER: Kraftig ökning av antalet coronasmittade födda 2001 efter studenten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.