Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kritiserad preventiv-app anmäld även från Göteborg

Även i Göteborg har kvinnor blivit gravida efter att ha använt preventivmedels-appen Natural Cycles. "Bara förra veckan ringde fem kvinnor till oss", säger Camilla Sandell på abortmottagningen på Östra sjukhuset.

Appen Natural Cycles bygger på att kvinnan dagligen tar tempen med en speciell termometer med två decimaler, och sedan får besked i mobilappen om det är en grön dag (säkert att ha samlag) eller röd (risk att bli gravid).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nyligen rapporterade SVT att 37 kvinnor som sökt sig till Södersjukhuset för att göra abort sade sig ha blivit oönskat gravida efter att ha använt appen. Sjukhuset anmälde det som läkemedelsbiverkning till Läkemedelsverket.

LÄS ÄVEN: Preventivmedel anmäls efter 37 oönskade graviditeter

Marknadsförs som effektivt p-medel

Nu har även abortmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg rapporterat in två liknande fall. Och de anmälningarna är inte de enda fallen.

– Bara förra veckan ringde fem kvinnor hit och ville göra abort efter att ha använt appen, säger Camilla Sandell, sektionsledare på abortmottagningen. Men det behöver inte innebära att det är fem i veckan, den här veckan kanske det inte ringer en enda.

Natural Cycles marknadsförs som ett effektivt p-medel. Camilla Sandell delar inte den uppfattningen.

– Nej, jag tycker inte att den är ett bra preventivmedel och den är inget vi rekommenderar. Man måste vara väldigt noga till exempel vid temperaturtagningen, och när mänskliga faktorn är inblandad löper man en stor risk att bli gravid. För den som använder appen för att hålla koll på ägglossningen för att man vill bli gravid, då är den däremot bra.

Riskfyllt med "säkra perioder"

Appen hjälper till att hålla reda på det som tidigare kallades säkra perioder, den fungerar som "naturlig familjeplanering".

– Men det är riskfyllt att förlita sig på säkra perioder. Man kan glömma ta tempen, det kanske är fel på termometern, eller man chansar och har samlag, säger Camilla Sandell.

Att p-appen blivit populär tror hon beror på att hormoner fått oförtjänt dåligt rykte.

– Många är mest intresserade av att allt ska vara "naturligt" nu, de vill inte "manipulera sin kropp". Men det som kallas naturligt fungerar oftast bara om det inte är så noga om man skulle bli gravid, säger hon.

GP har sökt företrädare för företaget och fått ett skriftligt svar. I det hänvisar presskontaktpersonen till ett sätt att mäta p-medels effektivitet, det så kallade Pearl Index. Natural Cycles hamnar enligt företaget på 7. Det innebär att om 100 kvinnor använder preventiv-appen ett år så blir 7 av dem gravida.

"Vi kan inte kommentera detaljer i de rapporterade fallen, men vi är i kontakt med Läkemedelsverket och ger dem respons om varje enskilt fall. Vid en första anblick är siffrorna som nämns i media inte förvånande, med tanke på appens popularitet", skriver företaget och fortsätter:

"I dag är det en betydande trend for kvinnor att röra sig från hormonella p-medel, och Natural Cycles kan erbjuda ett alternativ för dessa kvinnor."

Läkemedelsverket kommer nu att granska appen. Den har fått sin certifiering genom en så kallad tredjepartsgranskning enligt EU:s regelverk för medicintekniska produkter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.