Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kritiken mot Selma Lagerlöfs center: "Som en bunker"

Turerna kring Backas Selma Lagerlöfs center är inte över. Efter tidigare dispyter över själva namnet får stadsdelen nu in klagomål på att huset saknar färg och låser ute sina besökare.
– Det är som en stängd bunker, säger Ulla Sandin Gylling, vars barn går på husets kulturskola.

"Grått och sterilt."

"Sätt FÄRG."

"Förmodligen det fulaste biblioteket i stan, om inte i Sverige. [...] Flytta tillbaks det igen där det låg – för personalens och småbarnens och Backabornas skull så vi slipper skämmas."

Så lyder några av klagomålen som kommunen fått in angående Selma Lagerlöfs center i Backa. Det nya stadsdelshuset är ritat av White arkitekter och fasaden är byggd i betongvågor, tänkt att likna ridån på en teater.

Fokus med arbetet har varit hållbarhet och återbruk där bland annat möblerna i huset är ett hopplock från andra ställen. Dessutom har man letat material att återanvända till bland annat bordsskivor och liknande. Kommunen menar själva att bygget kan vara ”Sveriges största återbruksprojekt”.

LÄS MER: Backas nya stadsdelshus först ut i en ny stad

Barn låses ute

Men det är inte bara nybyggets utseende som upprör. Stängningstiderna ställer till det för både barn och vuxna som vistas i huset.

Ulla Sandin Gylling har ett barn som går på cellolektioner i huset efter klockan fem på eftermiddagen. Men många dagar möts de av låsta dörrar och en avstängd hiss, eftersom resten av husets verksamheter stängt ner för dagen.

– Det är som en stängd bunker, säger Ulla Sandin Gylling.

Ulla Sandin Gylling Bild: Privat
Ulla Sandin Gylling Bild: Privat

Hon berättar att barn som går på toaletten och passerar vissa dörrar inte kommer in tillbaka till lektionen eftersom dörrarna stängs bakom dem. Föräldrar som kommer för att hämta sina barn kommer inte in och när hissen inte fungerar är det tre trappor upp som gäller. Ulla Sandin Gylling undrar om man har tänkt på äldre mor- och farföräldrar eller föräldrar som har svårt för, eller inte kan gå i, trappor.

Måndagar, onsdagar och torsdagar har husets bibliotek, Backa bibliotek, öppet till 19 och då hålls dörrarna olåsta. Men framför allt på tisdagar uppstår problemen. Lösningen har hittills varit att lärarna får hålla koll på telefonen och släppa in barn och vuxna som blivit utelåsta.

– Men det fungerar inte att springa från dans- eller musiklektioner. Jag tycker inte man ska sätta det på lärarna, det är inte deras uppgift, säger Ulla Sandin Gylling som påpekar hur ineffektiva lektionerna då blir.

Själv går hon ofta och handlar medan dottern spelar, men möts då av låsta dörrar på väg tillbaka.

Kan inte föräldrar och andra som ska hämta vänta utanför?

– Har man barn på sex år vill du hämta ditt barn, hjälpa dom bära till exempel en cello, kolla med lärarna hur det har gått. Det är inte meningen att lärarna ska ta ner alla barn.

LÄS MER: Bakläxa för Norra Hisingen – "Selma Center" hedrar inte författaren

Stadsdelen: Vill bemanna till klockan 21

Marie Westerlund, publik chef vid stadsdelsförvaltningen Norra Hisingen, har tagit del av synpunkterna.

– Om man som förälder står utanför och inte kommer in kan jag mycket väl förstå att man bli upprörd, säger hon.

Hon håller med om att det finns en del problem att åtgärda.

– Vi är nyinflyttade, det är många som samsas om lokaler och tider och allt är inte löst än.

Att låsa upp alla dörrar är inte ett alternativ, med hänvisning till säkerheten. Marie Westerlund säger också att de inte vill hyra in vakter till huset eftersom det inte skulle kännas lika välkomnande. I stället jobbar de på att öka bemanningen för att ha dörrar och hissen öppna till klockan 21 varje dag, men när det kan ske är ännu oklart.

– Det tar tid men det blir bara bättre och bättre och huset har stor potential. Det är ett stort hus som många ska rymmas i och som är byggt på öppenhet, men vi måste samtidigt tänka på säkerheten.

En del påpekar att de tycker att huset är grått och saknar färg. Vad tänker ni om det?

– Det är grått, absolut. Så är tanken. Det är inte ett renodlat kulturhus utan ett stadsdelshus med rum för kultur.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.