Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Judiska församlingens ordförande George Braun kommer lyfta diskussionen om Sverigedemokraternas medverkan på minnesdagen för Förintelsen med övriga arrangörer på nytt.

Kritiken mot SD:s medverkan växer

Nu växer kritiken mot SD:s roll som medarrangörer till en minnesdag för Förintelsen. Frågan kommer att tas upp till diskussion på nytt.

Som GP berättade i förra veckan har Vänstern hoppat av det gemensamma arrangemanget till åminnelse av Förintelsen som hålls den 27 januari. Även från den judiska församlingen uttrycktes då en tveksamhet kring SD:s medverkan.
Nu har kritiken växt i styrka, i och med en debattartikel i gårdagens GP där 44 personer skriver att det är "reducerande mot oss som judar och vår historia" att Sverigedemokraterna är medarrangör.
George Braun, ordförande judiska församlingen, säger att han förstår inställningen.
– Synpunkterna de för fram i artikeln är inte konstiga på något sätt. Det är klart att vi måste diskutera hur vi ska ställa oss till det här framöver.
Redan tidigare hade han lyft frågan med landshövdingen. Men som myndighetsperson ser sig denne förhindrad att agera. Därför kommer George Braun nu att ta upp det med övriga arrangörer – Göteborgs universitet och de politiska partierna.
– Men det kommer vi inte hinna före den 27:e. Så för årets arrangemang blir det inga förändringar. Det vore ju väldigt knepigt om vi skulle låta Sverigedemokraterna styra, så att vi ställer in det hela.
Jörgen Fogelklou, lokal ordförande för SD, säger att han bjudit in judiska församlingen och att han gärna vill ha en dialog med dem och berätta vad partiet står för. Han tillbakavisar att det skulle finnas någon antisemitism i partiet.
– Om vi upptäcker att någon har antisemitiska åsikter, så blir det föremål för medlemsutskottet med en gång. Då har man inte i vårt parti att göra.
I debattartikeln nämns hur partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt återberättar och skrattar åt ett grovt antisemitiskt skämt. Jörgen Fogelklou håller inte med om den beskrivningen av händelsen, som finns dokumenterad i ett filmklipp.
– Jag uppfattar inte att Oscar Sjöstedt drar antisemitiska skämt. Han återberättar en bisarr och dråplig anekdot han varit med om.
Att det skulle finnas någon "uttalad främlingsfientlig agenda" i partiet – som det talas om i debattartikeln – vill Fogelklou heller inte kännas vid. Trots att flera förtroendevalda sverigedemokrater under de senaste åren ertappats med att uttrycka sig rasistiskt i olika sammanhang.
– Vi är det parti som gör någonting åt det. Så fort sådant uppdagas blir det ett fall för medlemsutskottet. Men vi har inte haft några sådana i Göteborg. Här hör jag inte något sådant överhuvudtaget.
Debattörerna skriver också att  "Sveriges fortlevnad som land ställs emot bilden av en påstådd massinvandring". Något de menar får historiens klockor att ringa ljudligt.
– En påstådd massinvandring? Det är ju en massinvandring. Men vi har inget emot människor med annan bakgrund, etnicitet eller religion – det är den förda politiken som är fel, säger Jörgen Fogelklou.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.