Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

- Vi vill ju att folk ska reagera, säger Jörgen Fogelklou (SD).

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kritiken mot SD: De beter sig odemokratiskt

Sverigedemokraterna driver på motståndet mot tillfälliga flyktingboenden. På Facebook och på stadens informationsmöten. - Det är klart att vi vill bevaka de här mötena, säger Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg.

I början av veckan höll kommunen två informationsmöten – i Västra Göteborg och Billdal – för att informera och svara på frågor om de planerade tillfälliga boendena för flyktingar. I samband med det andra mötet fick en del besökare intrycket att Jörgen Fogelklou, ordföranden för Sverigedemokraterna i Göteborg, och andra SD-politiker försökte styra vem som fick komma till tals i lokalen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Den bild man får är att det här är orkestrerat av SD genom att man försöker skapa oro i de här bostadsområdena. Och inte bara det, man organiserar en oro i möteslokalerna. De placerar sig strategiskt för att förhindra de vi egentligen vänder oss till för att få in synpunkter, säger fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S).

Läs också: Analys: En perfekt fråga för SD

Jörgen Fogelklou har startat den Facebookgrupp som är navet för protesterna mot boendena. Han berättar att partiet under förra helgen delade ut 10 000 flygblad i de områden som är berörda. Under natten till torsdagen var han uppe för att trycka ut en ny laddning – och målsättningen är att dela ut minst det dubbla under den kommande helgen.

Varför är den här frågan så viktig för er?

- Det är en av våra kärnfrågor. Vi vill prioritera annorlunda. Att lägga de här pengarna på boenden som ska stå i 10-15 år är vansinne, säger Jörgen Fogeklou.

Men hur vill ni lösa det här i stället – kommunen är ju skyldig att ordna boende till vissa grupper?

- Kommunen bryter mot lagen när det handlar om köer till äldreboenden och LSS-boende, och det struntar man i. Vi har skolor som får miljonviten. När det gäller bostäder för flyktingar finns det inga böter och ingen begränsning som säger vilken tid det vara löst inom. Så vi anser att man ska prioritera andra grupper.

Många politiker som jobbar med byggnadsfrågor eller andra lokala frågor vittnar om att de fått ovanligt mycket reaktioner och frågor om placeringen av flyktingboendena. På byggnadsnämndens möte i tisdags sa ordföranden Ulf Kamne (MP) att en del av förklaringen är att Sverigedemokraterna skapar oro och rädsla.

- Det är inte sant, säger Jörgen Fogelklou, som berättar att han startade Facebookgruppen som privatperson efter att ha fått samtal från oroliga föräldrar.

- Vi hjälper till i den här Facebookgruppen och lägger ut alla dokument vi hittar. Om folk blir upprörda av det, får de styrande politikerna ta ansvar för det.

Så du ställer inte upp på bilden att ni piskar upp en opinion?

- Det är klart att alla politik handlar om opinionsbildning. Men piskar upp en stämning, nej. Däremot vill vi ju att folk ska reagera. Vi uppmanar alla som kontaktar oss att uppvakta politikerna.

Både GP:s reporter som var på plats på de båda mötena och fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj reagerade på att samma personer, bland andra Jörgen Fogelklou, var på plats både i Västra Göteborg och Billdal.

- De ställde samma frågor och försökte ge sken av att det handlade om befogad oro. Det är väldigt olustigt. De beter sig odemokratiskt, höjer rösten när andra försöker ställa rättmätiga frågor och går in och bryter av, säger Jahja Zeqiraj.

Jörgen Fogelklou säger att man från partiets sida självklart vill bevaka de här mötena, men att det är folk som bor i de aktuella områdena som går dit. Att han skulle försökt styra vem som skulle få ordet avfärdar han.

- Hur skulle jag kunna göra det? Okej, det var en kille som jag känner som ville ställa en fråga, men han fick aldrig chansen. Så visst pekade jag mot honom, absolut. Men jag styrde det inte.

Enligt Jahja Zeqiraj pågår det nu en diskussion på Stadsledningskontoret om hur man kunna utforma informationsmötena så att de som verkligen är berörda får chansen att ställa sina frågor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.