Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP var med när Angeredspolisen tillsammans med flera myndigheter i fjol gjorde razzia mot ett antal vattenpipekaféer i Göteborg. Bilden togs i samband med det. Bild: Stefan Berg
GP var med när Angeredspolisen tillsammans med flera myndigheter i fjol gjorde razzia mot ett antal vattenpipekaféer i Göteborg. Bilden togs i samband med det. Bild: Stefan Berg

Kritik mot hantering av vattenpipekaféer

Polisen är kritisk till att kommunen inte sätter stopp för vattenpipekaféerna i stan. Fyra kaféer bröt mot tobakslagen. Det upptäckte miljöinspektörerna för två månader sedan. Men inget händer.
– Det blir meningslöst att göra insatser om de inte får någon effekt, säger kommunpolisen Helene Ramsmo, som samordnade tillslaget i september.

GP var med när Angeredspolisen tillsammans med flera myndigheter i fjol gjorde razzia mot ett antal vattenpipekaféer i Göteborg.

Orsaken till insatsen var att polisen upptäckt att kriminella nätverk börjat försöka ta sig in på dessa ställen.

Resultatet den gången blev att en uppenbart brandfarlig rökhall i Angered stängdes direkt av räddningstjänsten.

Sedan dess har polisen, tillsammans med skatteverket, kronofogden, tillståndsenheten och miljöförvaltningen gjort flera kontrollbesök på vattenpipekaféer.

Film från polisens razzia som GP var med på förra året:

Rökning på alla ställena

13 september besökte myndigheterna fyra vattenpipekaféer på Hisingen, i Frölunda och i Gamlestaden.

– På alla fyra ställena röktes det, inne i lokalerna, säger Jakob Kilner, som deltog i tillsynen som handläggare på kommunens tillståndsenhet.

Detta är miljöförvaltningens sak att åtgärda.

Men någon åtgärd har det ännu inte blivit, vilket Helene Ramsmo på Angeredspolisen tycker är olyckligt.

– När myndigheterna inte sätter ned foten, kan de här ställena fortsätta med sina tillställningar. Som polis kan man undra varför de fortfarande har öppet. Det ger kanske inte rätt signaler att vi ska gå dit en gång till och säga ’fy skäms’ igen, säger Helene Ramsmo.

När besluten dröjer finns en risk att ärendena blir överspelade.

– Det kan vara idé att besluten kommer snabbt, eftersom personerna bakom ställena annars hinner ändra namn och organisationsnummer, säger Helene Ramsmo.

Effektivare i Malmö

Hon påpekar att miljöförvaltningen i Malmö har ett effektivare sätt att angripa dessa ärenden.

– Det känns som att de är mer pragmatiska i Malmö. Där tar de beslut som gäller omedelbart, säger Ramsmo.

Enligt vad GP erfar finns det hos miljöförvaltningen i Göteborg en tveksamhet kring det lagliga i att fatta beslut enligt tobakslagen med omedelbar giltighet.

Men om detta är orsaken till det långa dröjsmålet hos miljöförvaltningen går inte att få svar på. Den faktiska handläggaren av ärendena har – med hänvisning till säkerhetsskäl - anonymiserats av förvaltningsledningen. I stället står Peter Berntsson som handläggare. Berntsson är chef för avdelningen miljötillsyn.

Några dagar efter tillsynen i september försäkrade han för GP att det rör sig om ärenden som handläggs skyndsamt. En månad senare sa han:

– Det handlar om ny lagstiftning sedan 1 juli och vi behöver lägga ned tid på att få korrekta beslut.

För tillfället hanteras ärendena av förvaltningens jurist Beatrice Udén, som inte vill säga vad det är som kärvar i handläggningen av ärendena.

– Vi håller fortfarande på och skriver på dem, men jag kan inte riktigt säga när det kommer beslut, säger Udén.

Generellt drar de här ställena till sig kriminell verksamhet

I tillsynen är också kommunens Kunskapscenter mot organiserad brottslighet inkopplad.

– Syftet är att arbeta mot verksamheter som inte riktigt drivs enligt lagar och regler. Generellt drar de här ställena till sig kriminell verksamhet, säger Pia Eriksson, planeringsledare på Kunskapscenter mot organiserad brottslighet.

Läs reportaget från maj förra året när GP var med på polisens razzia:

Brottsbelastat kafé

Ett av vattenpipekaféerna som fick besök av myndigheterna i september är ett av de större i Göteborg.

Dess tidigare ordförande dömdes i fjol till fyra års fängelse för grovt vapenbrott efter fynd i hans bilfirma: fyra handgranater, två automatkarbiner, åtta pistoler och 227 patroner.

LÄS MER: Ägare till vattenpipekafé inför rätta

Den nuvarande ordföranden har ett belastningsregister med 23 avsnitt, gällande bland annat grov misshandel, olaga hot och människosmuggling.

Miljöförvaltningen har flera gånger tidigare besökt vattenpipekaféet. I maj förra året lades ett vite om 30 000 kronor för att sätta press på innehavaren att stoppa rökningen. En månad senare konstaterade förvaltningens inspektör att ingen bättring skett. Men förvaltningen gick aldrig till domstol för att få vitet utdömt.

Förvaltningsrätten har i två färska domar gett skatteverket rätt att ta ut kontrollavgift på sammanlagt 32 500 kronor för att vattenpipekaféet saknar kassaregister och personalliggare. I domen konstaterar förvaltningsrätten att det främst är restaurangverksamhet som bedrivs i lokalerna.

Enligt skatteverkets utredning är årshyran för lokalen 552 000 kronor.

Efter besöket i september i år skickade miljöförvaltningen en underrättelse till föreningen som driver verksamheten.

Förvaltningen beskriver vad som upptäcktes 13 september: ”en omfattande rökning av vattenpipor i lokalen”, tillägger att man inte håller med om att serveringslokalen skulle vara en föreningslokal utan ser den som en ordinär restaurang, och skriver att ett föreläggande är att vänta.

"Staten kan inte detaljstyra allt"

En 55-årig man bosatt i Ale kommun fungerar sedan början av året som ombud för vattenpipe-föreningen.

– Vi har hela tiden haft uppfattningen att vi är en sluten förening som inte omfattas av tobakslagen, säger han, och tillägger att ”staten kan inte detaljstyra allt här i livet”.

Ombudet säger att föreningen har cirka 600 medlemmar, och att det görs medlemskontroll.

– Så länge man inte stör andra, anser jag att man har rätt att röka vattenpipa. Är det bättre att man sitter hemma och röker, där det kanske finns minderåriga barn?

Föreningen som driver kaféet har i skrivelser till myndigheterna uppgett att man har till syfte att främja integrationen. Hur görs det?

– Integrationen främjas tyvärr inte särskilt mycket. Det får man vara ärlig och säga. 99,9 procent är utländska besökare. Det är väl bara jag som är svensk.

Hur ser du på den kriminella belastningen i ledningen för föreningen?

– Ja, det finns kriminella element som besöker föreningen. Men jag tycker det är bättre att de samlas där. Som jag ser det gör föreningen en samhällstjänst.

Själv var han en av sex åtalade i ett gigantiskt utpressnings- och förtalsmål i Malmö tingsrätt för fyra år sedan. Det handlade om en porrsida på nätet där personerna stod åtalade för att med hot ha pressat surfare på pengar. När målet hamnade i hovrätten föll viktiga delar av tingsrättsdomen bort, och enbart huvudmannen dömdes till fängelse.

"Jag är inte snövit"

Det 55-åriga ombudet för vattenpipekaféet dömdes för bokföringsbrott och brott mot inkassolagen.

– Jag sålde ett bolag och blev kvar i styrelsen. För mig var hela historien obegriplig, säger ombudet, och tillägger:

– Jag är inte snövit, det är heller inte den tidigare eller nuvarande ordföranden. Men jag anser att föreningen gör mer nytta än skada. Visst, myndigheterna kan stänga den, men varsågod - då får de ta problemen, säger han.

I Malmö har miljöförvaltningen sedan de började arbeta med vattenpipekaféer för två år sedan minskat antalet från tolv till för närvarande två, uppger David Lindsjö, enhetschef på ”Hälsa och omgivning” i Malmö kommun.

Redan innan sommarens skärpning av tobakslagen, tog man i Malmö beslut som förbjöd rökning av såväl tobak som ”örtprodukter”. Och besluten gällde oavsett om de överklagades.

– Vi använde oss av miljöbalkens regler om skydd för människors hälsa och ansåg att de gällde också för vattenpipor som röktes med annat än tobak. De besluten har hållit i högre instans, säger David Lindsjö. Vi har fått ett flertal viten utdömda av tingsrätten.

Inom kort kommer ytterligare ett beslut i Malmö, riktat mot ett vattenpipekafé. Beslutet kommer att vara försett med ett vitesbelopp och kräva omedelbar stängning, uppger David Lindsjö:

– Vi anser att det då är viktigt att få ett snabbt stopp på rökningen. Som vi ser det finns inget som verksamheterna behöver åtgärda, det handlar bara om något de inte får göra. Därför behövs det ingen tid för dem att uppfylla kravet.

LÄS MER: Vattenpipekaféer hårt drabbade av nya lagen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.